Másodszor is jön a Főzdekocsmák Éjszakája

Sky Travel | 2023.09.15. | Hírek

Közös, országos programot szerveznek a magyar sörfőzdékben működő vendéglátóhelyek, azaz taproomok október 7-én. A Főzdekocsmák Éjszakáján a sörfőzdékbe is benézhetnek a látogatók.

Együtt népszerűsíti a „taproom kultúrát” több magyarországi sörfőzde saját vendéglátóhelye október 7-én, amikor közös kvízjátékkal és összehangolt programokkal várják a látogatókat. 

A főzdekocsmák legfontosabb előnye, hogy bennük a készítés helyének – tehát a sörfőzdének – közvetlen közelében kóstolhatók meg a sörök, amelyek így a lehető legfrissebben jutnak el a vendégek poharába – mondta Knap Gábor, a Főzdekocsmák Éjszakájának főszervezője. 

Brewpub vagy taproom?

A kisüzemi sörfőzdéket leginkább egy kalap alatt szokás emlegetni, holott közöttük is vannak különféle méretűek. Brewbupnak azokat a vendéglátóhelyeket nevezzük, amelyek egy mini sörfőzde köré épültek, és az üzemben készülő termékeket gyakorlatilag csak az adott vendéglátóhelyen lehet beszerezni. Vagyis olyan pici főzdékről van szó, amelyek egyetlen kocsmát szolgálnak ki.

Ezzel szemben a taproom a nagyobb sörfőzdékkel jellemzően azonos épületben vagy amellett működő vendéglátóhely, ahol különféle programokkal, sörkóstolókkal és bemutatókkal várják a vendégeket. 

A brewpuboknak, tehát a legkisebb saját sörös vendéglátóhelyeknek mindig is volt hagyománya Magyarországon, hiszen a logisztikai fejlesztések és a nagyobb gyártók megjelenése előtt szinte minden kocsma saját sört árult. A taproomok divatja ezzel szemben főképp az USA-ból indult el a craft főzdék megjelenését követően.

Mindkét vendéglátóhelyen a sör a lehető legfrissebben, tehát csapolt sör formájában, közvetlenül a sörfőzdéből kerül a vendégek poharaiba.

Az október 7-én esedékes rendezvényhez szerte az országban csatlakoztak a sörfőzdék saját vendéglői, főszerepben pedig a helyben csapolt sörök, és a melléjük kínált ételek lesznek, ezeken túl pedig több résztvevőnél is lesz lehetőség akár a sörfőzde bejárására is.
A Főzdekocsmák Éjszakájának résztvevői az esemény napján országos kocsmakvízben is összemérhetik tudásukat. A játékhoz több platformon, online lehet majd csatlakozni, és a résztvevő taproomokkal és sörfőzdékkel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. A legtöbb jó választ adó játékosok, vagy csapatok pedig értékes sörcsomagokat nyerhetnek.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez