Már közlekedik Marseille nullemissziós kompja

Sky Travel | 2022.09.13. | Hírek

Forradalminak nevezték a nullemissziós komp elindítását Marseille kikötőjében. A közlekedési eszköz működése során nem keletkezik szállópor, azaz kis szemcsenagyságú szennyezőanyag. Mivel a hajózás nagyon környezetszennyező iparág, a szakma figyelmét felkeltette a Piana nevű környezetbarát komp elindítása.

Dominique Robin, az Atmo Sud igazgatója kiemelte, hogy a projekt mögött álló vállalat, a La Méridionale nem számít cégóriásnak ezen a területen, így elkötelezettsége a környezetvédelem terén különösen példamutató, számol be a járatindításról az euronews.com tudósítása.

A kikötőben horgonyzott komp első ránézésre nem mutatja meg titkát, belül elektrofilterek rendszerét rejti.

Christophe Seguinot, a La Méridionale műszaki igazgatója magyarázza, hogy egy-egy szűrő specifikusan lett beállítva egy szennyezőanyag megkötésére, még az ultrafinom szemcsék is megköthetők.

Az eljárás régóta ismert, a módszert a szemétégetők kéményeiben is sikerrel alkalmazzák. Az elektrofilterek mechanikus szűrökkel kombinálva is hatékonyak: minél több félét építenek egy kéménybe, annál több fajta égéstermék köthető meg.

A teljesen környezetbarát megoldás az lenne, ha nem égetne az ember fosszilis üzemanyagot, de már az elektrofiterek ultrafinom tartományban történő alkalmazása is nagy lépésnek számít, áll a beszámolóban.

A teljes hír megtalálható: ITT

(forrás:Turizmus Online)

Vissza a hírekhez