Magyarország vár: Úri muri a Károlyi családnál

Sky Travel | 2023.10.18. | Hírek

A múlt század harmincas-negyvenes éveiben kastélyszállóként működött a Károlyi család füzérradványi otthona, ennek az időszaknak a miliőjét élheti át az, aki napjainkban ellátogat ide.

Ybl Miklósnak köszönhetjük a lenyűgöző természeti környezetben fekvő füzérradványi Károlyi-kastély historizáló stílusát és a nyolcszögletű tornyot is, amit sokáig csak piszkavasnak csúfoltak. Ma ez az egyik legizgalmasabb része a kastélynak: odafentről csodás panoráma nyílik a szintén helyreállított díszudvarra és kastélykertre, szép időben pedig a Felvidékre és a Hegyközre is.

Nyomozás az egykori lakók után

 

A felújított épületbe lépve rögtön az egykori fogadótérben találjuk magunkat, ahol a kastély lakóinak „beszélő képei" már sejtetik, hogy nem szokványos kiállítás vár ránk. Háromféleképpen ismerhetjük meg az épületet és egykori lakóinak történetét: egyénileg, tárlatvezetéssel vagy a Kastély Noir interaktív nyomozós játékkal. Kalauzaink szobalányok, londinerek, pincérek vagy éppen a szállodaigazgató, akik monitorokon mesélnek a ház titkairól.Bármelyiket is válasszuk, a kiállítás a grófi család életének minden romantikus és hétköznapi mozdulatát megidézi, s azt az érzetet kelti, mintha látogatóba csöppentünk volna a nagyúri életformába.

Az épületben megnézhető az a történelmi asztal is, amelyen a családi legenda szerint 1711-ben aláírták a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békét. Az államosítást követően „csak" egy íróasztal lett a szanatóriumként hasznosított kastélyban, a rendszerváltás után szállt vissza tulajdonjoga a Károlyi család örököséhez.

 

Séta a parkban

Ha megoldottuk a rejtélyt, kisétálhatunk Magyarország egyik legszebb történelmi kertjébe, ahol ma is hatalmas fák árnyékában vagy épp a tóparton piknikezhetünk. A közel százhektáros területen órákon át lehet barangolni, felfedezve a park titkos zugait, különleges építményeit és pavilonjait, amelyekben jelenleg is foglalható szállások találhatók. A kastély fénykorában is közösségi térként funkcionált a parkja, ahol lehetett teniszezni, síelni, golfozni, és még úszómedencét is kínált a vendégek kikapcsolódásához.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez