Magyarország vár: Esztergomi séta Balassától a bazilikáig

Sky Travel | 2023.11.07. | Hírek

Esztergom történelmi magjában minden kő és épület a dicső múltról mesél. Magyarország első városa nem tudható le egy osztálykirándulással, a kötelező látnivalókon túl is annyi mindent tartogat, hogy érdemes rászánni egy teljes hosszú hétvégét.

Élő történelem

Marcus Aurelius római császár, Géza fejedelem, Szent István király, III. Béla, Balassa Bálint, Janus Pannonius, Vitéz János érsek, Babits Mihály, és a sort még folytathatnánk. A történelem- és irodalomkönyvekből ismert nevek csak úgy záporoznak ránk az Élő történelem című interaktív városi sétán, amelyen a helyi Tourinform iroda szervezésében lehet részt venni. Különlegessége, hogy Esztergom kultikus helyszínein tényleg megelevenedik a történelem, az idegenvezetés mellett rövid színdarabok szemléltetik a régmúlt eseményeit.

A rómaiaktól Babitsig

Hűvösebb időben igazi csemegékre lel az idelátogató Esztergom kiállítóhelyein. A Balassa Bálint Múzeum gazdag gyűjteményében, közel kétezer darabos látványtárában elveszhet a város és környékének évezredeket felölelő múltjában. Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye csodálható meg a Keresztény Múzeumban, itáliai festménykollekciója pedig vetekszik a Szépművészeti Múzeuméval. Igazi gyöngyszem a Babits Mihály Emlékház, a költő egykori nyaralója, amelynek híres autogramfalán kiböngészhetjük, ki mindenki járt itt vendégségben a Nyugat nemzedékéből.

A Várhegy kincsei

A belvárosból kisvonat visz fel a Duna fölé magasodó Várhegyre, itt áll legrégebbi, ma is látogatható királyi várunk, és ezen a helyen született államalapítónk, Szent István. A Vármúzeumban alapvetően a 12. században elkezdett tereket – az ország legrégebbi lakószobáját, konyhát, fürdőt, várkápolnát – járhatjuk be, Fehér tornya pedig csaknem 360 fokos panorámával gyönyörködtet.

A vár mellett magasodó, kereken száz méter magas bazilika nemcsak hazánk legnagyobb temploma, hanem a világ legnagyobb, egyetlen vászonra festett oltárképével büszkélkedhet. Látogatható a jelenleg zajló felújítása alatt is, és aki elég erőt érez a lábában, hogy megmásszon négyszáz lépcsőt, az ne hagyja ki a kupolakilátóját sem.

A történelmi séták levezetésére keresve se találni jobb helyet az Aquasziget élményfürdőnél, ahol számos medence, wellnessrészleg és óriáscsúszdák garantálják a család minden tagjának kikapcsolódását egész évben.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez