Magyarország vár: 5 kilátó a Balatonnál, ahonnan csodás a panoráma

Sky Travel | 2023.09.29. | Hírek

A Balaton ősszel is gyönyörű. Egy kellemes kirándulással összekötve, a tóparti kilátókból képeslapként tárul elénk a táj. A távcső se maradjon otthon!

1. Kishegyi kilátóterasz, Balatonlelle

A borbarátoknak aligha kell bemutatni a Balatonlelle mögött húzódó Kishegyet. A parkerdőben létesített kilátóteraszon a gyerekesek is nyugodtan elmerülhetnek a csendes víztükör, a környező dombok és az északi part méltóságteljes tanúhegyeinek látványában, a terasz mellett ugyanis játszóteret, valamint padokat és tűzrakó helyet is találunk. Sétálhatunk egyet a parkerdőben, vagy helyi borokkal koccinthatunk a Dél-balatoni Borút állomásain.

 

2. Kőhegyi kilátó, Zamárdi

Az apró szőlőhegy tetejére épült, tömzsi, hengerformájú, piros tetejű kilátót kevesen ismerik, pedig a felkapaszkodás kis fáradtságáért cserébe nagy élményt nyújt: egyenesen a Tihanyi-félszigetre és az apátság kéttornyú épületére kínál panorámát, de tiszta időben egészen a tó nyugati csücskéig ellátni a 2000-ben felavatott épületből.

 

3. Festetics-kilátó, Gyenesdiás

 

A Varsás-hegy tetején magasodó kilátó a nyugati medence kedvelt kirándulási célpontja. A közelmúltban teljesen megújított, háromszintes toronyhoz rövid, de meredek kapaszkodó vezet a piknikezésre csábító (és a Kéktúra által érintett) Nagymezőtől, felérve a jutalmunk a Keszthelyi-medence mesés látképe. Fedezzük fel a környékről szétfutó kerékpáros és gyalogos túraútvonalakat és a közeli erdei tornapályát is.

 

4. Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Játékos sétára invitál a Keszthelyi-hegység másik, a közelmúltban szintén megújított kilátója, amelyet immár többállomásos meseösvény köt össze a „Szerelemdombbal". A Pap-hegy csúcsán, 448 méter magasan álló torony tetejéről a Szigligeti-öböl és a vulkáni tanúhegyek szépsége tárul a szemünk elé. A közelben felkereshetjük a Bél Mátyás-kilátót és a Szépkilátót vagy a Pele apó tanösvény állomásait is.

 

5. Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

A Balatonalmádi és Balatonfüred között megbújó apró Alsóörs két nagyszerű kilátóval büszkélkedik. A 228 méteres magaslaton pózoló Somlyó-hegyi kilátó tájba illő, hatszög alaprajzú építménye közel 20 méter magasra vezeti a látogatót, a legfelső szintjén igazi körpanorámát kínál. Visszafelé térjünk be a kultikus kocsmába, vagy sétáljunk át egy óra alatt a Csere-hegyi kilátóhoz.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez