Litvánia enyhítette a belépés feltételeit

Sky Travel | 2022. 02. 10. | Hírek

Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Közösség állampolgárainak nem kell karanténba vonulniuk a Litvániába való belépés után, a teljes mértékben beoltottaknak már tesztelniük sem szükséges.

A pandémia előtt a turizmus a litván gazdaság fontos bevételi forrása volt, amely 977,8 millió eurós bevételt termelt 2019-ben, amikor közel 2 millió külföldi turista kereste fel az országot.

Litvánia most újra készen áll a turisták fogadására, mivel február 5-étől az EU-ból, illetve az EGK-országokból származó utazók egyetlen igazolás bemutatása után beléphetnek az országba. Ez lehet a teljes beoltottságról vagy a betegségen való átesettségről szóló igazolás, illetve egy friss negatív Covid-teszteredmény – adta hírül a Litván Turisztikai Hivatal hírlevele.

(A tesztelés alóli mentesség az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltott beutazókra vonatkozik, a magyar védettségi igazolványt nem fogadja el Litvánia – a szerk.)

Az országon belüli mozgás is könnyebbé válik február 5-étől, mivel már nem kell bemutatni a védettségi igazolványt ahhoz, hogy valaki igénybe vegye a közösségi helyeket, így a szálláshelyeket, éttermeket, múzeumokat, sport- és kulturális létesítményeket. A maszkviselés és a távolságtartás továbbra is kötelező ugyanakkor. Közösségi terekben az FFP2-es maszkok viselése kötelező.

A litván kormány friss döntése összhangban van az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával, amely arra szólítja fel az egyes országokat, hogy könnyítsenek az utazási korlátozásokon, mivel azok gazdasági és társadalmi károkat okoznak.

A hírlevélből az is kiderül, hogy a balti államban a turisztikai attrakciók többsége nyitva van, és várja a turistákat. Az idén ünneplik a főváros, Vilnius alapításának 700. évfordulóját, ebből az alkalomból számos látványos eseményt szerveznek majd.

A litván beutazási szabályok részletesen a Konzuli Szolgálat oldalán érhetők el.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez