Korlátozza a turisztikai célú lakáskiadást egy horvát kisváros

Sky Travel | 2023.04.04 | Hírek

Évről évre egyre többen nyaralnak az Adrián, azonban a lakosság nem mindig örül a sok turistának, hiszen gyakran mozdulni sem lehet tőlük. Egy tengerparti kisváros lakói mindezt megelégelték, ezért hamarosan korlátozásokat vezetnek be.

Horvátországban a turizmus adja az ország GDP-jének közel negyedét, így meglehetősen fontos iparágnak számít. Évente átlagosan 20 millió turista érkezik a területre, ami próbára teszi az ottélők tűrőképességét, mivel az Adria ennél több utazót már nehezen bír el.

Különösen igaz ez az olyan népszerű úti célok esetén, mint a 15 ezer fős dél-dalmáciai Makarska, ahol a lakosság száma nyaranta háromszorosára nő a vendégek miatt, ez pedig élhetetlenné teszi a települést a helyiek számára. Most lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el – írja a Világgazdaság.

Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat és kiadó szobákat üzemeltessenek.

 

Erre azért volt szükség, mert a lakók szerint a vendégek gyakran nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a horvát városokban egyes lakók a nyári hónapokra kiadják a saját lakásukat a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba. Az új törvény ezt a jövő szezontól részben ellehetetlenítené. Azonban azokban az ingatlanokban, ahol a lakóközösség minden tagja beleegyezik, hogy az érintett épületben turistákat fogadjanak, továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás.

A rövidtávú lakáskiadás korlátozásával más népszerű úti célok is gyakran élnek. Nemrég lapunk is beszámolt róla, hogy Velence is szabályozná a turisztikai célú ingatlan-bérbeadást, hogy megállítsa a városközpont elnéptelenedését.

(forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez