Kis mértékben drágultak az utasbiztosítások, de ezen nem érdemes spórolni

Sky Travel | 2023.06.16. | Hírek

Az év első öt hónapjában megkötött online utasbiztosítások díja naponta és személyenként 665 forint volt, ami mindössze 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 620 forintos szintet – derül ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adataiból.

A kedvező díjszint ellenére a kiutazók több mint harmada továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról, noha erre a védelemre annak is szüksége lehet, aki rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, illetve bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással.

Az utazások célpontja, illetve a tervezett programok alapvetően befolyásolják az optimális utasbiztosítás fedezeti körét és ezáltal a díját is, de néhány elemen – ilyenek a betegség- és balesetbiztosítási limitek, az autós asszisztencia, vagy az értékes műszaki cikkek védelme – semmiképpen nem érdemes spórolni – hangsúlyozza a szövetség.

 

Országonként változó az orvosi ellátás költsége

Mivel az egyes országokban jelentősen eltér a betegséghez vagy balesethez kapcsolódó orvosi ellátások költségszintje, ezért – minden eshetőségre felkészülve – az EU országaiba legalább 50 millió forintos, a világ távolabbi országaiba 100 millió forintos térítési limitekkel célszerű számolni a FBAMSZ szerint. Kanada és az USA esetében a kiemelkedő költségek miatt a kalkuláció során érdemes ennél is magasabb, 150 millió forintos limitet beállítani.

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások kapcsán is elsősorban az orvosi ellátás térítési feltételeit érdemes megvizsgálni, és szükség esetén kiegészítő utasbiztosítással erősíteni a biztosítási védelmet. Szintén a bankkártya-biztosítások esetében fontos előre kideríteni, hogy az adott szolgáltatás nincs-e olyan egyedi feltételekhez kötve, mint az utazási szándék előre történő jelzése az érintett biztosító felé, illetve annak előírása, hogy a kártyát előzetesen már használatba vegyék az adott országban – hívja fel a figyelmet a szövetség.

 

Nem fedez mindent az uniós egészségbiztosítási kártya

Kiemelik, hogy az EU-ba szervezett külföldi utak esetében teljes védelmet az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) is csak utasbiztosítással kiegészítve képes nyújtani. Az EEK ugyanis csak az egészségügyi ellátással közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi, ugyanakkor nem fedez olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos kiadások, a poggyászkár, valamint a külföldön kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújt a bajba került utasnak.Ha a rászoruló utast magánszolgáltató intézményben látják el, a kártya az ellátást csak akkor fedezi, ha a szolgáltató szerződéses viszonyban áll az adott tagállam társadalombiztosítási szervével. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie.

 

Erre is figyelni kell az utasbiztosítás megkötésekor

Az utasbiztosítások túlnyomó részét ma már online kötik meg az ügyfelek, gyakran az utazás napján. Ez általában nem okoz problémát, de a biztosítók egy része szigorúan előírja, hogy még Magyarország területéről kell megkötni az utasbiztosítást.Utazás előtt is fennálló betegség általában nem biztosítható, és a terhességgel kapcsolatos problémákat sem fedezi minden utasbiztosítás. Számos sporttevékenység (búvárkodás, hegymászás, rafting stb.) is extrém sportnak minősülhet, ezekre kiegészítő biztosítást szükséges kötni, az értékesebb személyes tárgyakra (laptop, mobiltelefon, fényképezőgép, ékszer stb.) pedig igen eltérő poggyászbiztosítási feltételek vonatkoznak.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy nem lehet utasbiztosítást kötni olyan országba, amelyet háború vagy fegyveres zavargások miatt veszélyesnek, utazásra nem javasolt államnak minősít a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Ilyen térség jelenleg Ukrajna is, emiatt például egy kárpátaljai látogatás kockázatait sem lehet biztosítással fedezni.

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez