Kétszázzal több magyar fiatal kap idén ingyenes európai vonatbérletet

Sky Travel | 2022. 05. 26. | Hírek

Az eredeti kvótához képest 215 vonatbérlettel több jut a magyar fiataloknak a DiscoverEU most lezárult pályázati fordulójában – jelentette be Ujhelyi István EP-képviselő, az európai program mentora.

A nemrég lezárult tavaszi fordulóban Magyarországon sokszoros volt a túljelentkezés az ingyenes utazási lehetőségre, míg akadtak olyan tagállamok, ahol nem jelentkezett elég fiatal a kvóta szerint kiosztható bérletekre. Ezért az Európai Bizottság illetékeseivel megegyeztek abban, hogy a fel nem használt jegyeket a túljelentkező tagállamok között osztják el, így Magyarországon is kétszáztizenöttel több fiatal, összesen 958-an élhetnek idén nyáron az utazási lehetőséggel – mondta el online sajtótájékoztatóján az MSZP politikusa.

Az elmúlt években 165 ezer 18 éves fiatal utazhatta körbe Európát az ingyenes bérlettel. Magyarországról eddig összesen több mint húszezren nyújtottak be pályázatot, és közülük több mint négyezren jutottak hozzá az ingyenes bérlethez.

Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón arra kérte a kormányt és az önkormányzatokat is, hogy támogassák a program minél szélesebb megvalósítását. Javaslat szerint akár szállástámogatást vagy némi költőpénzt is adni lehetne a győztes magyar pályázóknak.Hozzátette: Európa számos városában külön kedvezményeket kapnak bizonyos belépőkből és szolgáltatásokból azok a fiatalok, akik a DiscoverEU program nyertes pályázóiként járnak a városban, ez példa lehet Budapest és más nagyvárosok számára is.

Ebben az évben még egy pályázati forduló lesz az ingyenes utazási bérletre, ennek részleteit ősszel írja majd ki az Európai Bizottság.

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez