Jelentősen javultak a turisztikai mutatók idén nyáron Párizsban és környékén

Sky Travel | 2022. 09.08. | Hírek

A járványügyi korlátozások megszűnésének köszönhetően jelentősen javultak a turisztikai mutatók nyáron Párizsban és környékén, megközelítve a járvány előtti teljesítményt, de az első féléves összesítésben a bevételek és a látogatottság még elmarad a 2019-es adatoktól.

"2022 a turizmus újjászületésének és újjáépülésének az éve Párizsban és a környező régióban" - mondta sajtótájékoztatóján Valérie Pécresse, a francia főváros körüli Ile-de-France régió elnöke, aki ugyanakkor sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a turistáknak idén nyáron csak 40 százaléka volt külföldi, 60 százaléka pedig belföldi látogató.

"Az első fél évben még elmaradt a nemzetközi közönség 30 százaléka" - mondta a politikus, kiemelve az ázsiai és mindenekelőtt a kínai utazók hiányát. Utóbbiak elmaradása a bevételekben is megmutatkozott, amelyek 30 százalékos, mintegy 7 milliárd eurós visszaesést mutattak 2019 első hat hónapjához képest a hivatalos adatok szerint.
Valérie Pécresse közlése szerint a járvány két éve mintegy 30 milliárd eurós bevételkiesést okozott a fővárosi régiónak.

Az idei év első felében a turizmus még egyértelműen elmaradást mutatott a járvány előtti évhez képest: 18,2 millióan látogattak el Párizsba és környékére, ami 23 százalékkal kevesebb, mint 2019 első félévében. A múzeumokban 30 százalékos volt a visszaesés.

A külföldi turisták száma 42 százalékkal 7,4 millióra csökkent, elsősorban a légi közlekedés nagyon fokozatos beindulása és a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása miatt. A belföldi turisták számának csökkenése csak 22 százalékos volt 2019 első feléhez képest: 10,8 millió francia látogatott el a fővárosba.

A nyári időszak (június-július-augusztus) viszont már kedvezőbb adatokat mutatott: 12,6 millió turista kereste fel Párizst és környékét, ami már csak alig 6 százalékkal marad el a 2019-es nyár adataitól.
"Júliusban és augusztusban már elértük a 2019-es szintet" - mondta Valérie Pécresse. A javulás elsősorban az amerikai látogatók visszatérésének, valamint az euró-dollár árfolyam kedvező alakulásának köszönhető a politikus szerint. A jelenleg Párizsba látogató külföldi turisták több mint 20 százaléka amerikai.
A vendégéjszakák alapján a 2019 nyári adatokhoz képest 33 százalékkal nőtt az olasz turisták száma, valamint 8 százalékkal több spanyol és 1 százalékkal több német látogató érkezett júniusban és júliusban Párizsba, mint a járvány előtti időszakban.

(forrás: Turizmus.com) 

Vissza a hírekhez