Izgalmas programokkal ünnepli születésnapját a 75 éves Gyermekvasút

Sky Travel | 2023.07.25. | Hírek

A forgalom elindulásának 75. évfordulóját ünnepli július 31-én a Gyermekvasút, melyre a nyári vakáció alatt munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként lehet felszállni.

A nyári vakáció idején mindennap közlekedik a budapesti Gyermekvasút. Még a legmelegebb napokon is érdemes egy kisvasutazással egybekötött kirándulást tervezni a budai hegyekbe, hiszen a népszerűbb turistacélpontok mindegyike a vasútvonal közelében található, és a vonatút során, a nyitott kilátókocsikban az erdő közelsége mindig páratlan élményt nyújt – írja közleményében a MÁV.

A kisvasút állomásaitól kényelmes sétával elérhető a Hárs-hegy, a János-hegy, Makkosmária, Normafa és Budakeszi környéke is, a magaslatokat kedvelők a főváros panorámájában gyönyörködhetnek az Erzsébet-kilátóból, a Makovecz Imre-kilátóból vagy a Kaán Károly-kilátóból. A Gyermekvasút vonala más különleges közlekedési eszközökkel is megközelíthető: Széchenyihegy állomás a fogaskerekűvel, Jánoshegy állomás környéke a libegővel érhető el.

Nyáron munkanapokon óránként, hétvégén 40-50 percenként indulnak a vonatok. Az üzemidő is hosszabb: az első vonat Hűvösvölgyből mindennap 8:45-kor, Széchenyihegyről 9:45-kor indul. Az utolsó járat munkanapokon az alsó végállomásról 17 órakor, a felső végállomásról 18 órakor kel útra, míg hétvégén Hűvösvölgyből 17:45-kor, Széchenyihegyről 18:45-kor indul.Az idén 75 éves Gyermekvasúton alkalmi kedvezményt is bevezettek: a kisvasút első szakaszának építési időszakára emlékezve július 31-ig ismét gyereknek érezhetik magukat az egykor a vonalon szolgáló úttörő- és gyermekvasutasok: saját régi kisvasutas igazolványukat vagy ellenőrzőkönyvüket felmutatva gyermekjegy váltására jogosultak.

Az Úttörővasút első személyszállító vonata 1948. július 31-én indult el Széchenyihegy állomásról. A forgalom megindulásának napra pontosan 75. évfordulójára emlékezve 2023. július 31-én hétfőn izgalmas programokkal várják a családokat, és persze minden egykori úttörő- és gyermekvasutast az első szakasz végállomásán, Széchenyihegyen.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez