Ízek és élmények a Csallóközben szárazon és vízen

Sky Travel | 2023.04.29. | Hírek

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) Európa legnagyobb folyami szigetére szervezett tanulmányutat tagjai számára, a háromnapos kalandozáson a Turizmus.com munkatársa is részt vett.

A fő cél, hogy az utazási irodák kínálatába is bekerüljön a Csallóköz, és minél több magyar látogassa meg ezt a csodálatos térséget, ahol nincsenek nagy távolságok a látnivalók, illetve a különleges élményeket nyújtó helyek között – mondta a Turizmus.com-nak Soňa Jelínková, a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet (SZTK) vezetője.

Hogy ezt be is bizonyítsák, Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi (Dunajská Streda) Thermalpark igazgatója és Szelle Csilla pénzügyi menedzser vezetésével a rövid idő ellenére a társaság az egész térséget bejárta. Mint ajánlották, a több napra érkező magyar turistáknak érdemes a dunaszerdahelyi Hotel Thermalparkban lehorgonyozni, ahogyan ezt csapatunk is tette, és innen bebarangolni Európa legnagyobb folyami szigetét.

A szállodában többek között megújult a tó és környéke, ezzel is bővítve a vendégek számára rendelkezésre álló vízfelületet. A mellette magasodó dombon saját forrásból kilátó épül, de bővítik a játszóhelyeket is, illetve új szárnnyal bővül a szálloda, a kempingesek kiszolgálására pedig új étkezési lehetőséget alakítanak ki.

 

Aktív kikapcsolódás két keréken és lapátolva

Innen kiindulva kellemes és kiadós aktív program a kerékpározás például Kisudvarnok (Malé Dvorníky) és Dunatőkés (Dunajký Klátov) között, ahol megtekinthető a dunatőkési vízimalom is, melyet Cséfalvay János épített, és volt, amikor 300 ilyen működött a környéken. A környék szálláshelyei, éttermei helyi alapanyagokból készült ételeket és a régió borait kínálják, mint ahogyan a Milia Wine & Event Resort is.

A közeli Vajkán (Vojka nad Dunajom) kihagyhatatlan a csónaktúra az egyik Duna-ágon, s habár az április végi időjárás a szeszélyesebb oldalát mutatta, a csapat bátran vízre szállt, hogy egy rövidített útvonalon csodálhassa meg a természeti szépségeket.

A túra bemelegítéseként Jankó Zoltán, a Vodnétúry tulajdonosa térkép előtt beszélt a Csallóköz (a tatár korból származó neve Kukkónia) vizeinek sok évezredes történetéről, a duzzasztó megépítését követő változásokról, hisz itt a vízműrendszer és a régi Duna-medence között egy új, három települést (Doborgáz, Vajka, Bodak) magába foglaló kis sziget alakult ki, amelynek a nem hivatalos földrajzi neve a Kis Csallóköz.

Egy rövid, parti eligazítást követően a csónakok vízre kerültek, és megkezdődhetett a körülbelül egyórás túrázás. A nyári szezon megkezdésével családdal, baráti társasággal választható félnapos, egynapos vagy akár kétnapos vízi kirándulás, a bátrabbak pedig kérhetnek dzsungeltúrát.Az idény szeptember 30-án zárul.

 

A környék rohamléptekkel fejlődik. A gát melletti településeken az ingatlanárak az egekbe szöktek, és mivel a főváros 25 kilométerre van, a pozsonyiak előszeretettel vásárolnak itt házakat, vagy építenek újakat. A szigeten halad át a nemzetközi dunai kerékpárút, amely Németországból vezet Ausztrián keresztül a vízierőmű felvízcsatorna melletti töltésén, Vajkánál a tavak körül halad, majd elhagyja a szigetet a bősi vízierőműnél.

Másik lazítási lehetőség az egész évben nyitva tartó nagymegyeri (Velký Meder) Thermal Corvinus, amely körül számtalan szálláshely közül lehet választani, akár 10 euró/fő/éj ártól.

Ugyanakkor szálak sokasága köti a települést Bartók Bélához és Mátyás királyhoz, amit szintén érdemes felfedezni. A magyar turisták látókörébe egyelőre nem fért be a fürdő, a külföldi vendégek pedig főként Csehországból vagy Lengyelországból érkeznek.

 

Nagymacskáktól a rétesnyújtásig

A Csallóköz felfedezésekor érdemes bakancslistázni a diósförgepatonyi (Orechová Potôň) Malkia Parkot, amely cirkuszi és magántartásból származó nagymacskafélék, patások, papagájok stb. legnagyobb közép-európai menedékhelyéből lett Szlovákia első magán állatkertje.

De mögötte hihetetlen mennyiségű munka, kitartás, elhivatottság áll, amelyről Klaudia Kollár, a park egyik alapítója beszélt, és szinte minden állathoz volt egy szívszorító története. A bátrabbak közvetlen közelről, egy dzsipből is végignézhetik az állatok etetését. A 2016-ban nyílt parknak Malkia nőstényoroszlán volt az első, cirkuszból megmentett lakója, róla kapta a nevét.

Innen érdemes a pár perces sétára található SlovakiaRing motoros versenypályára is bekukkantani, előzetes bejelentkezéssel gokartozásra is van itt lehetőség. Bár a pálya Forma1-es versenyekre is alkalmas, ez a téma még nincs terítéken. A pályától pedig szintén pár lépésre található egy hadtörténeti múzeum fegyverekkel, katonai repülőkkel, harckocsikkal.Különleges és eredeti kulináris élményt nyújt a Kukkónia Farm Diósförgepatonyban, ahol az érdeklődők szakavatott helyiek irányításával beszállhattak a rétesnyújtásba is.

A farm folyamatosan bővül, szerveznek csapatépítőket, disznóvágás-bemutatót, bármilyen rendezvénynek házigazdái, illetve hamarosan szállodát is nyitnak, amelynek konyhájában főzésoktatás is lesz diákoknak, vendégeknek.

Dunaszerdahelyen a Csallóközi Múzeum kínál izgalmas megállót, ahol az élő történelmi és helytörténeti lexikon Nagy Iván igazgató várta a társaságot, és avatta be színes, érdekes sztorikkal fűszerezve a Csallóköz értékeibe, az itt élő emberek sok évszázados történetébe, ami szorosan összefonódik Európa történelmével.

A múzeumnak az úgynevezett Sárga kastély ad otthont, és a gyűjtőtevékenység főleg a csallóközi térségre összpontosul. Az állandó kiállítás tizenhét témakör köré csoportosul.

Nem maradhatott ki a látnivalók közül a DAC 1904 futballcsapatának „szentélye”, a MOL Aréna sem. A helyieket most leginkább az foglalkoztatja, hogy a bajnokságot most minimális előnnyel vezető DAC legyőzi-e a következő fordulóban hazai pályán az örök rivális Slovan Bratislavát.

Ha Szlovákia, akkor sajt is. A házigazdák ráadás meglepetésként elvitték a csapatot egy tejfeldolgozóhoz, amelynek kis boltjában igazi kézműves sajtok, hústermékek között lehetett válogatni, de a kukkóniai mustár is rendkívül népszerűnek bizonyult.

 

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez