Innovatív technológiával mentik az ismét pusztuló Pompeji-t

Sky Travel | 2022. 02. 22. | Hírek

Különleges, innovatív technológia segít helyreállítani Pompeji-t, úgy, hogy csökkenteni próbálják egy új fenyegetés - az éghajlatváltozás - hatásait is.

A romok állapotát katasztrofális stádiumba sodorta az elhanyagoltság, a rossz gazdálkodás, a szisztematikus karbantartás hiánya. Végül a Nagy Pompeji Projekt, az Európai Unió mintegy 105 millió eurós támogatásával segítette megóvni őket a további pusztulástól. A projekt egyetlen feltétele az volt, hogy az összeget 2016-ig hatékonyan elköltik, ad róla hírt az euronews.com portál.

"Vannak épületek, amelyek megőrizték eredeti helyzetüket, ahol egyértelműek a bútorok nyomai, a ruhák nyomai. Nagyon gyakran találtak már komplett családokat a romok belsejében. Ez valami elképesztő közeg egy régésznek, egy rendkívül informatív közeg, mint a valóság lemodellezése, csakhogy ez maga a realitás", magyarázta Alessandro Russo, archeológus.

A szakemberek szerint az új technológiának kulcsszerep jut az idő és az enyészet elleni harcban: Pompeji házait ugyanis egyre intenzívebb esőzések és perzselő hőség is fenyegetik.

 

Az elfeledett város nyomait a 18. században fedezték fel, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

 

(Forrás: Turizmus Online)

Vissza a hírekhez