Innovatív technológiába fektet a Wizz Air

Sky Travel | 2023.04.25. | Hírek

A Wizz Air bejelentette, hogy 5 millió font – tehát több mint 2,1 milliárd forint – értékben fektet be a bioüzemanyaggal foglalkozó Firefly vállalatba, melynek köszönhetően a következő másfél évtizedben akár 1,5 millió tonnával is csökkentheti karbonkibocsátását.

A Firefly-jal kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a légitársaság 2028-tól az Egyesült Királyságban működő bázisait bioüzemanyaggal lássa el – a becslések szerint 15 év alatt megközelítőleg 525 000 tonnányival.

A Firefly által kidolgozott innovatív eljárásnak köszönhetően a fenntartható repülőgép-üzemanyag a jelentős mennyiségben rendelkezésre álló szennyvíziszapból válik előállíthatóvá – tájékoztatta lapunkat a Wizz Air.

Az Egyesült Királyságban évente több mint 57 millió tonna szennyvíziszap keletkezik, amelyből a becslések szerint 250 000 tonna bioüzemanyagot lehet előállítani. A Firefly fenntartható repülőgép-üzemanyagának használata az előrejelzések szerint 90%-kal kevesebb üvegházhatású gáz keletkezésével jár majd a fosszilis repülőgép-üzemanyagokhoz képest. A vállalat első kereskedelmi üzemének működtetését öt éven belül tervezi elindítani.

„A flotta megújítása és a hatékony működés mellett a fenntartható repülőgép-üzemanyag is kulcsfontosságú számunkra, az alapanyag elérhetősége azonban még mindig a legnagyobb kihívás az iparágban. A Wizz Air és a Firefly partnersége hosszú távon biztosítja, hogy a légitársaságunk egyre fenntarthatóbb módon, mégis alacsony viteldíjak mellett működhessen. Célunk, hogy 2028-tól 15 éven át összesen 525 000 tonna bioüzemanyagot vásároljunk a Firefly-tól, amely évente 100 000 tonna szén-dioxid-egyenértékkel csökkentheti a kibocsátásunkat" – mondta Michael Belrouis, a Wizz Air stratégiai projektekért felelős vezetője.

 

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez