Ingyenes buszközlekedést vezetnek be Washingtonban

Sky Travel | 2022.12.14. | Hírek

Az Egyesült Államok fővárosában bevezetik az ingyenes közösségi buszközlekedést, első városként az országban; a szociális indokok mellett cél a járvány idején elveszített utazóközönség visszaszerzése

Washington főváros tanácsa a múlt héten egyhangúlag fogadta el a javaslatot, amely szerint a város határain belül nyártól megszűnik az eddigi 2 dolláros viteldíj, a legfontosabb útvonalakon bevezetik a 24 órás szolgáltatást.Emellett döntöttek egy 10 millió dolláros (mintegy 4 milliárd forint) alap felállításáról a szolgáltatás minőségének javítására, többi között új buszok beszerzésére. A főváros kiterjedt metróhálózatán nem változnak a viteldíjak.

A felmérések szerint Washington közösségi buszjáratain az utasok több mint kétharmada (68 százalék) az alacsony, éves 50 ezer dollárnál kisebb jövedelmű háztartások tagja, jelentős arányban afroamerikai és spanyolajkú.

Washington mellett több másik nagyváros is fontolgatja a közlekedési viteldíjak mérséklését, illetve részleges eltörlését. Boston, Denver és Connecticut állam indoka erre szintén a szociális egyenlőség növelése és az utasközönség bővítése.

A koronavírus-járvány idején több helyen – Los Angeles, Kansas City, Missouri állam – átmenetileg ingyenes volt a közösségi közlekedés. Los Angeles új polgármestere, Karen Bass a közelmúltban közölte, hogy támogatja a viteldíjak teljes eltörlését a buszjáratokon.

 

Szakértők szerint a washingtoni közlekedési változások kísérleti modellként szolgálhatnak az ország többi nagyvárosa számára.

 

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez