Időpontfoglalást és e-jegyeket vezetnek be az Akropolisznál

Sky Travel | 2023.07.11. | Hírek

A lassan kezelhetetlen turistaáradat miatt a látogatói forgalom kezelését célzó intézkedéseket akar bevezetni a görög kormány az athéni Akropoliszon.

Két pandémiás és az inkább visszafogott tavalyi év után soha annyi turista nem özönlött a világ egyik legkedveltebb látványosságához, a közel két és félezer éves athéni Akropoliszhoz, mint most, ezért a görög kulturális miniszter a látogatói forgalom kezelését célzó intézkedéseket tervez bevezetni – írja a Spiegel.

Lina Mendoni egy rádióműsorban elmondta: a látogatók száma júniusban és július elején 80 százalékkal volt magasabb, mint 2019 hasonló időszakában.

A látogatóknak sokszor a főbejáratnál lévő Propülaia lépcsőjénél is várakozniuk kell, és gyakran annyira összezsúfolódnak ott az emberek, hogy az őröknek meg kell szakítaniuk a beléptetést.

Különösen nagy a zsúfoltság akkor, ha a pireuszi kikötőben kiköt egy szállodahajó, ilyenkor két-háromezer látogató is érkezik egyszerre az ókori épületegyütteshez, ami több mint egyórás várakozási időt is eredményezhet.

Lisa Mendoni bejelentette, hogy a hónap végéig végrehajtják azokat az intézkedéseket, amelyek szerinte az Akropolisz jelentőségét tekintve már régóta esedékesek voltak. A miniszter a látogatások jobb időbeli eloszlását lehetővé tévő, foglalható idősávokról, a turistacsoportok beléptetését segítő gyorsító sávokról, e-jegyről és látogatói zónákról beszélt a rádióban, de további részleteket nem árult el.

Az UNESCO-t támogató World Heritage Watch korábban már bírálta a látogatók kezelésének hiányát a világörökségnél. A szervezet szerint egy olyan globális jelentőségű helyszín, mint az Akropolisz, kezelési terv és a turistákkal való megfelelő bánásmód nélkül veszélyeztetve van.

A görög kulturális minisztérium két évvel ezelőtt olyan munkálatokat engedélyezett az Akropolisznál, amelyek között egy betonút létrehozása is szerepelt. Ez javította a hozzáférhetőséget a kerekesszékkel közlekedők számára, és csökkentette a balesetek kockázatát. Mendoni szerint a járdák hozzájárultak a közlekedés tehermentesítéséhez, és az új látogatói zónákkal együtt csökkentik a várakozási időt a régészeti területre való belépéskor.

Stephan Doempke, a World Heritage Watch elnöke szerint ugyanakkor a korszerűsítési munkálatok teljesen felelőtlenek, mivel a látogatói szám növelését célozzák. A szervezet idén májusban azt követelte az UNESCO-tól, hogy az Akropolisz kerüljön fel a veszélyeztetett világörökségek listájára. Doempke szerint az új vasbetonépítmények teljesen megváltoztatják a helyszín megjelenését és karakterét, csorbítják annak hitelességét és integritását.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez