Idén is vödörrel locsolkodnak a Hollókői Húsvéti Fesztiválon

Sky Travel | 2023.03.29. | Hírek

Az immár négynapos Hollókői Húsvéti Fesztiválon folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak élményeket a vendégeknek. Április 7 és 10. közt folyamatos program várja a Hollókőre látogatókat.

Idén 35 éve, hogy az UNESCO a világörökség részének nyilvánított Hollókő Ófaluját, amelynek 67 piros cserepes műemlék háza pont úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt – leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet. Azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát.

Az ide látogató vendégek az idejüket különböző koncerteken, kézműves bemutatókon, gasztronómiai programokon, különböző kiállításokon és a tojásfestő asszonyok között tölthetik.Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás.A faluban a fiatalok még a régi hagyomány szerint kútvízzel töltött vödörrel locsolkodnak, sőt, az idei évben csatos üvegbe zárva már haza is lehet vinni a Hollókői Locsolóvizet.

A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálhatjuk mindazt, ami a magyar ünnepet jellemzik. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag jellemzik az programsorozatot.A vendégek kóstolót kaphatnak a környék palóc gasztronómiájából, borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép többek közt a Parno Graszt, a Dűvő zenekar mellett a Kerekes Band is, akik különleges koncerttel készülnek Hollókőre. A programok között lesz még mesemondás, tánctanítás és természetesen tojásfestés is.

A fesztivál honlapja szerint április 7-én az Ófalu és a kézműves vásár ingyenesen látogatható, míg a kiállítások belépői külön fizetendők, vagy Faluséta jeggyel látogathatóak. Április 8-án, szombaton a felnőttjegy 4000, a gyerek- és nyugdíjas jegy 3000 forintba kerül. Vasárnap és hétfőn a felnőtteknek 5000, a gyereknek/nyugdíjasoknak 4000 forintot kell fizetni a belépésért. A 7 éven aluliak számára ingyenes a fesztivál.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Palócföldön milyen egyéb programokkal várja a látogatókat húsvétkor.

(forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez