Idén is szemtanúi lehetünk az állatok behajtásának a télre készülődő Hortobágyon

Sky Travel | 2023.10.18. | Hírek

A Hortobágyon október 21-én rendezik meg a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és Darufesztivált. A legeltető állattartás hagyományos őszi eseménye elevenedik meg az ünnepen, amikor a vendégek testközelből ismerhetik meg a pásztorok állatait.

A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A vidék juhászai, gulyásai, csikósai még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat, és hagyományos népviseletben, lóháton járnak a ménes után.

Az ünnepen a kilátogató vendégek testközelből ismerhetik meg a pásztorok állatait – a magyar racka juhokat, nóniusz lovakat, négyökrös bivalyfogatot, hatökrös magyar szürke szarvasmarha-fogatot.

Október hónap nemcsak a jószágok behajtásának ideje, de a természet őszi ünnepe is, amikor az északról érkező darvak százezrével állnak meg a Hortobágyon, mielőtt folytatják útjukat dél felé. Ez az év azért is különleges, mert megdőlt a darvak eddig számolt együttes létszámának rekordja, összesen 187 280 példány került a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak távcsöve elé.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében a Behajtási Ünnep és a Darufesztivál már évek óta egy időben és helyszínen kerül megrendezésre, így vendégeik egyszerre csodálhatják meg a természeti értékeket és a pásztorsághoz köthető kulturális hagyományokat. Hortobágy Község Önkormányzata erre az időpontra kézműves vásárt szervez, így a látogatók magukkal is vihetnek valamit a Hortobágy értékeiből.

Az egész napos rendezvény során bográcsban főtt pásztorételek, néptáncbemutató, természetismereti játékok és kézműves foglalkozások is várnak mindenkit – olvasható a sajtóközleményben.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez