Idén is folytatódik a badacsonyi Bortriatlon

Sky Travel | 2023.05.11. | Hírek

A Bortriatlon alkalmával most még aktívabban vethetjük bele magunkat a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba.A badacsonyi borok kedvelői igazi Badacsony-szakértővé válhatnak a program során.

A hagyományteremtő céllal útjára indult közkedvelt rendezvénysorozat, amelynek fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával és a borvidék borászainak példaértékű közreműködésével kerül évek óta megrendezésre.

Folytatva a már jól bevált hagyományt a szervezők az ételkülönlegességek és a kiváló badacsonyi borok mellett most is színes programokkal, ajánlatokkal, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel, és számtalan meglepetéssel várják az érdeklődőket.Sőt, extra jutalomként most Badacsonyi Borbarát oklevelek is gazdára várnak, akik pedig egy hétvégén minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán.

A Bortriatlonban részt vevő hét pincészetnél május 19-21. között a Szürkebarát Hétvégére, június 16-18. között a Kéknyelű Zsendülésre, míg október 13-15. között a Rizling Vakációra várják a borkedvelőket. A közel egy évtizedes múlttal rendelkező eseménysorozat első felvonásának főszereplője a borvidék jellegzetes fajtája, a 190 hektáron megtalálható szürkebarát lesz, mely a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyban pedig a szerzetesek honosították meg.

„A Bortriatlon az egyik kedvenc rendezvénysorozatunk, különösen azért, mert a borvidék három főfajtáját mutatja be. Közel 4,5 hektáron gazdálkodunk, ebből két-két hektáron szürkebaráttal és olaszrizlinggel, fél hektáron pedig kéknyelűvel. Ez is jól szemlélteti, mennyire fontos számunkra a három szőlőfajta. Fontosnak tartjuk az ilyen eseményeket, mert ezeken keresztül a fogyasztók is egyre jobban megismernek bennünket, hitvallásunkat, illetve az általunk készített borokat. Aki a Szürkebarát Hétvégén ellátogat hozzánk, három teljesen más karakterű szürkebaráttal ismerkedhet meg, s amennyiben a bortúra napján az időjárás megengedi, egy birtokséta keretén belül a szürkebarát-ültetvényt is meg tudja tekinteni." –mondta Éliás Csaba, a 2018-ban alakult Éliás Birtoknak a tulajdonosa és borásza.

A Bortriatlon alkalmával a pincék, teraszok ismét megtelnek zenével és jó kedvvel, a finom falatok és a Badacsony vulkáni talaján született különleges borok csábítanak a látogatásra, közben az érdeklődők a borok mellé párosuló festői táj szépségében is gyönyörködhetnek. A helyszínek közötti közlekedés megkönnyítése céljából a szervezők a szombati napokon ingyenes transzferjáratokat biztosítanak a látogatóknak.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez