Hotel Indigo lesz a magyar szecessziós építészet remekéből

Sky Travel | 2023.09.14 | Hírek

Elkezdődött a Szatmárnémeti régi főterén található egykori Pannónia Szálló műemléki védettség alatt álló épületének felújítása. A szecessziós építészet egykori remeke egy igazi modern városi szállodaként nyit újra 2025-ben az IHG Hotels & Resorts lánc Hotel Indigo márkájaként.

Hosszú évek óta üresen áll, és teljes felújításra vár a magyar szecessziós építészet egyik legnagyszerűbb alkotásaként ismert, a romániai Szatmárnémeti régi főterén található, egykori Pannónia Szálló épülete.

Azonban a Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc neves építészek tervei alapján 1902-ben átadott műemléképület hamarosan új életre kelhet, ugyanis hosszas előkészületeket követően a mai napon, a munkaterület átadásával ténylegesen elkezdődött az épület rekonstrukciója - tájékoztatta lapunkat a tulajdonos Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány.

A tervek szerint 2025-ben befejeződő értékmentő beruházás során a kivitelezők kiemelt figyelmet szentelnek majd az épület műemléki mivoltának védelmére, technikai korszerűsítésére, valamint a szakmai és fogyasztói igényeknek való megfelelésre egyaránt.

A hotelépület a felújítási munkálatok után az InterContinental (IHG) Hotels & Resorts neves nemzetközi lánc Hotel Indigo nevű márkája alatt fog működni, a Hotel & More Group magyar szállodamenedzsment-társaság üzemeltetésében.

A városi szállóként ismert Hotel Indigók a világ számos pontján nagy népszerűség mellett működnek, Romániában pedig a szatmárnémeti egység lesz az első Indigo szálló.

„A rekonstrukció során az egykori Pannónia Szálló épületének minden értékét szeretnénk megőrizni. Így a kivitelezési munkálatok folyamán minden egyes épületrész az eredeti formájában fog megújulni, legyen szó akár a homlokzati elemekről, vagy az egyedi Zsolnay tetőcserepekről.A város rendezvényközpontjaként funkcionáló bálterem ugyancsak az eredeti szépségében újul meg, így biztosítva a szállodának a rendezvényhelyszín-fókuszú üzemeléshez és az üzleti fenntarthatósághoz szükséges feltételeket" – emelte ki Nándori Márton, a Dacia Srl., az ingatlant tulajdonló projekttársaság ügyvezetője.

A hányattatott sorsú, rendkívül leromlott állapotú műemléképület 2020-ban a Dacia Srl. vállalaton keresztül került a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány közvetett tulajdonába.

Az alapítvány célja, hogy professzionális szakmai partnerek bevonásával új funkcióval lássa el a házat, az építészeti örökség megóvása szempontjából egyedülálló értékmentő fejlesztést végrehajtva.

A fejlesztésnek köszönhetően Szatmárnémeti idegenforgalmi kínálata a közeljövőben egy a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő minőséget nyújtó szállodával bővülhet, elősegítve azt is, hogy a város ismét felkerüljön a turisztikai világtérképre.

 

A Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványról

A 2020-ban alapított Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány célja, hogy a közép-európai régióban műemlék- vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti értékkel rendelkező épületeket vásároljon, azokat felújítsa, korszerűsítse, majd az ingatlanok hasznosítására új koncepciót alakítson ki és valósítson meg.

Az épületeket megvásárlásuk után az alapítvány felújítja, szem előtt tartva úgy történelmi és kulturális értéküket, mint a hosszú távú üzleti fenntarthatósági szempontokat. Az alapítvány célja olyan értéket teremteni, amelyből az érintett országok és települések egész közössége részesülhet.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez