Hollandia március 23-tól eltörli a korlátozások nagy részét

Sky Travel | 2022.03.22 | Hírek

Hollandia március 15-én jelentette be, hogy két lépcsőben feloldja a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozásait és beutazási szabályait. Március 23-tól az EU-ból, ill. a schengeni térségből beutazóknak már nem kell tesztet vagy védettségi igazolást felmutatniuk.

Az új szabályok többsége a Covid-19-járvány kapcsán meghozott ideiglenes intézkedésekről szóló törvényen alapul. A rendelkezések értelmében március 23-tól a repülőgépeken és a repülőtereken a biztonsági ellenőrzésen túl továbbra is kötelező a maszk viselése. A tömegközlekedési eszközökön, taxikban, autóbuszokon és kompokon azonban ezentúl nem kell maszkot viselni.A hatóságok ettől függetlenül hangsúlyozták, hogy a maszk viselése segíthet megelőzni a koronavírus terjedését, így a forgalmas helyeken továbbra is ajánlják a viselését.

Jelenleg a nagyobb éjszakai szórakozóhelyeken és az előre kijelölt ülőhelyek nélküli, nagyobb rendezvényeken (500 fő felett) kötelező a belépés előtt tesztelni (1G szabály). Március 23-tól, szerdától ezek a helyszínek és rendezvények tesztkötelezettség nélkül is látogathatóak lesznek.

Ez azt jelenti, hogy többé nem lesz kötelező felmutatni a védettségi igazolást. A hatóságok azonban javasolják, hogy a CoronaCheck alkalmazást tartsa meg mindenki a mobiltelefonján, hiszen több országban továbbra is be kell mutatni a QR-kódot a határon, vagy például étterem-, színházlátogatás esetén.

Március 23-tól emellett az EU-ból, ill. a schengeni térségből Hollandiába utazóknak már nem kell tesztet, gyógyultsági vagy oltási igazolást felmutatniuk a beutazáshoz, az egészségügyi nyilatkozat kitöltése azonban továbbra is kötelező.

Az EU-tagállamok azon állampolgárai számára, akik az EU-n és a schengeni térségen kívüli országokból utaznak Hollandiába, szintén megszűnnek a beutazási szabályok. A belépés előtti tesztelési kötelezettséget szintén feloldják. A hatóságok azonban mindenkinek, aki Hollandiába utazik, azt tanácsolják, hogy az érkezést követően azonnal, majd az 5. napon ismét teszteljék magukat, és ha szükséges, vonuljanak önkéntes karanténba.A nem uniós állampolgárokra továbbra is az uniós beutazási tilalom vonatkozik. Bizonyos "biztonságos" országokból érkező személyek mentesülhetnek ez alól, amennyiben rendelkeznek védőoltással, csakúgy, mint azok az utazók, akik a listán jelölt céllal utaznak az országba.

Jelenleg Hollandia csak negatív PCR-teszt alapján fogad el gyógyultsági igazolást, március 23-tól azonban a negatív antigénteszt-eredmény is elegendő lesz.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez