Hivatalos ajánlatot tett a magyar állam a Budapest Airport visszavásárlására

Sky Travel | 2023.09.08. | Hírek

Tárgyalások kezdődtek a jelenlegi többségi tulajdonos és a magyar állam között a Budapest Airport többségi tulajdonrészének megvásárlása céljából.

Megerősíthetjük, hogy a magyar kormány új hivatalos ajánlatot tett a Budapest Airport Zrt. megvásárlására – közölte a repülőtér 55,44 százalékos részesedésével rendelkező AviAlliance a Reuters megkeresésére válaszolva. A hírügynökség cikkében megjegyzi, hogy a 2010 óta regnáló Orbán-kormány már megerősítette a magyar tulajdont az energetikában, a bankszektorban, a távközlésben és a médiában, ezek mellett pedig már évek óta tervezte a repülőtér megvásárlását – írja az Index.

A részletek még nem ismertek. A lap idézi a Bloomberg cikkét, amely szerint avevő egy állami irányítás alatt álló befektetési társaság, a többségi tulajdonrész pedig nagyjából 4 milliárd euró értékre becsülhető.

A Bloomberg úgy tudja, a magyar állam 51 százalékos tulajdonrészt szerezne, a fennmaradó 49 százalékot egy másik repülőtér-üzemeltető szerezheti meg.

A kormány 2021-ben egyszer már nem kötelező erejű ajánlatot tett a repülőtér megvásárlására, ám akkor a kontraktus a magas infláció és a kedvezőtlen globális pénzpiaci helyzet miatt megszakadt.

A kormány az akvizícióról szóló hivatalos tárgyalások megkezdésének hírét megerősítette, de részleteket nem árult el.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter még júniusban azt mondta, Magyarország „barátságos” társbefektetőt keres a Budapest Airport megvásárlásához, ennek érdekében Budapest több repülőtér-üzemeltetővel is tárgyalt Katarban.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez