Hazai szállodából járnak síelni Ausztriába a magyarok

Sky Travel | 2023.02.16. | Hírek

A legutóbbi időkig gyengélkedő forint és a téli sport növekvő költségei miatt sokan igyekeznek úgy ellensúlyozni, hogy hazai szállásról járnak át az alig egy órára található, jól karbantartott, népszerű osztrák sípályákra – állítja az egyik soproni szálloda vezetője.

A koronavírus-járvány okozta 2021-es megtorpanást követően tavaly újraindult, az idei szezonban pedig tovább erősödött a síelés iránti érdeklődés a magyarok körében – derül ki a legnagyobb internetes kereső adataiból. A statisztikák szerint a magyarok különösen kedvelik Ausztriát, amikor a téli sportokhoz keresnek helyszínt, egyrészt a közelsége, másrészt a jól karbantartott pályák és szolgáltatások miatt. A trendek alapján legnépszerűbb osztrák sípályára, Kreischbergre idén az előző évi mértéket is meghaladó mennyiségben kerestek rá a magyarok.

A forintgyengülés (leszámítva az elmúlt napokat – a szerk.) terheit és a téli sport növekvő költségeit – a síbérletek, utazás és helyi ellátás mellett a szállásköltségek is jelentősen megemelkedtek – sokan igyekeztek úgy ellensúlyozni, hogy hazai, határközeli szállást foglaltak és onnan jártak át síelni, snowboadozni Ausztriába. Gelecsényi Irén, a soproni Fagus Hotel igazgatója szerint náluk határozottan kirajzolódik ez a trend, hiszen a telt házas ünnepek után sem esett vissza érdemben a foglalások száma, ami azoknak az egyre nagyobb számú vendégeiknek is köszönhető, akik az alig egy órás autóútra található osztrák sípályákra járnak át.

A jelenséget erősíti, hogy a külföldi, azonos kategóriájú szállások általában drágábbak, mint itthon, különösen a pályaszállások, másrészt az ár-érték arányban elfogadhatóbb szálláshelyeket gyorsan, sok esetben még szezon előtt lefoglalják. Ezért sokan gondolják úgy, hogy a nagyobb távolság ellenére is jobban megéri itthon foglalni szállást, ráadásul a síelést így akár egy kis wellnessezéssel is össze tudják kötni – teszi hozzá a Fagus igazgatója.

 

Ausztriában ráadásul még akkor is találni síelésre alkalmas terepet, amikor itthon már hóágyúval sem sikerül szinten tartani a pályát.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez