Hat csodás karácsonyi vásár a közeli országokban, ahová busszal is eljuthatunk

Sky Travel | 2023.11.24. | Hírek

Az ünnepi hangulat városnézéssel is kombinálható, érdemes télen is új helyeket felfedezni. Különleges karácsonyi programok és ételek néhány órára Budapesttől: Kassa, Pozsony, Bécs, Brno, Prága, München – mind elérhető közvetlen Flixbus-járattal.

Kassa

Kassa karácsonyi vásárát a város főterének gyalogos övezetében találhatjuk. A gyönyörűen díszített faházakban kézműves termékek, helyi finomságok és karácsonyi dekorációk teremtik meg a kellemes vásári élményt, amelyet gyakran koncertek és különböző programok tesznek még varázslatosabbá.

A vásárban sétálgatva pedig a város több látványosságát is megcsodálhatjuk, többek között a monumentális gótikus Szent Erzsébet-székesegyházat és az 1899-ben épült eklektikus stílusú Állami Színházat is.

 

Pozsony

Budapestről akár már 2,5 óra alatt elérhetünk a pozsonyi karácsonyi vásárba is, ahol három helyszínen is varázslatos hangulattal várják a látogatókat. A régi városháza udvarán felállított fabódék kínálatában különleges kézműves termékek mellett helyi ételekkel is találkozhatunk.

Szinte mindig kaphatunk káposztalevest, és szemünk előtt készítik a hús- és halételeket. A vásárt egész decemberben zenés műsorok színesítik.

 

Bécs

A környező városok karácsonyi vásárai közül talán a legismertebb és legegyértelműbb választás a bécsi, ahol a város számos különböző helyszínén élvezhetjük a karácsonyi forgatagot. Akár egy egész napot is eltölhetünk a különböző helyszínek meglátogatásával, hiszen a kézműves árusok mellett folyamatos programokkal is kecsegtet a város.

Érdekesség, hogy ebben az évben fenntarthatósági szempontok alapján megújult a vásár, például már csak többször használatos tányérokat és poharakat kaphatunk.

 

Brno

A morva metropolisz minden évben már hagyományosan a karácsonyi hangulat mellett egyedi gasztronómiai élményekkel csábítja látogatóit. Brnóban a történelmi belvárosban három helyszínen rendeznek karácsonyi vásárt. A legnagyobbat a Szabadság téren (Namesti Svobody), a legszebbet a Zöldség piacon (Zelný trh), és a legkülönlegesebbet a városháza előtti pici téren.

A hamisítatlan karácsonyi hangulat keveredik egy jellegzetes cseh életérzéssel is, a forralt borba rumot öntenek, több helyen árulnak káposztás, sonkás knédlit, vagy éppen isteni finom cseh sült kolbászokat is. Budapestről pedig az autón kívül számos buszjárattal is eljuthatunk a közeli cseh városba.

 

Prága

A prágai karácsonyi vásár az egyik legvarázslatosabb Európában. Nem csoda, hogy decemberben minden évben ötven százalékkal több külföldi látogatót fogad a város, mint más hónapokban. A leghíresebb vásár egyértelműen az Óváros téri karácsonyi vásár, ahol a standokon kívül egy színpadot is mindig felállítanak, ahol a vásárok teljes időtartama alatt különböző kulturális előadások zajlanak.

Nem érdemes teli hassal érkezni a vásárba, hiszen kevesen tudnak ellenállni az ottani finomságoknak. Mindig találhatunk Trdelníket, ami az ottani kürtőskalács, sült kolbászt és forralt bort is. Innen a Vencel tér irányába indulva, a piacokon kívül a Nemzeti Múzeum frissen felújított épületét is megnézhetjük, ha a prágai látogatásunkat kulturális élménnyel is szeretnénk összekapcsolni.

 

München

Akár nem tudjuk elképzelni a karácsonyt a hagyományos bajor vásárok nélkül, akár először utazunk Münchenbe, a Marienplatz téren található karácsonyi vásárt semmiképpen sem szabad kihagyni. A város szívében található vásár, a több mint 30 méter magas karácsonyfával és a városházával, ahonnan szó szerint lélegzetelállító kilátás nyílik, minden évben kézműves műhellyé alakul.

Hagyományos kézművesség vagy karácsonyi finomságok sütése alpesi dalok kíséretében? Mindez egy éjszakai buszúttal elérhető Budapestről.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez