Hárommillió magyar vendégéjszakával számol Horvátország idén

Sky Travel | 2022. 09.19. | Hírek

Idén az év végéig a magyar turisták vendégéjszakáinak száma elérheti a hárommilliót – hangzott el a Horvát Idegenforgalmi Közösség képviseletének pénteki budapesti szezonzáró rendezvényén.

 

 

A budapesti Hard Rock Hotelben megtartott sajtótájékoztató résztvevői megismerhették a Horvát Idegenforgalmi Közösség idei magyarországi marketingkampányainak eredményeit; betekintést nyerhettek a magyar újságírók idei horvátországi tanulmányútjaiba és  megtudhatták, hogy idén novemberben ünnepli megnyitásának 25. évfordulóját a képviselet.

 

Három újságíró is beszámolt idei horvátországi tanulmányútjáról, illetve egy videós bejátszással idézték meg az Aranytoll-díj ünnepélyes átadását Splitből, ahol Szántó Zoltán, a Turizmus.com Magazin főszerkesztője, a Turizmus.com portál szerkesztője a magyar médiamunkások közül elsőként nyerte el a Grand Prix-díjat.

Ivana Herceg képviselet-vezető ezután részletesen ismertette az idei év vendégforgalmi adatait. Mint elmondta, a kereskedelmi és nem kereskedelmi létesítményekben realizált turistaforgalmat regisztráló eVisitor, valamint a tengeri chartereket számláló eCrew rendszer adatai szerint 2022 első nyolc hónapjában több mint 14 millió turista látogatott el Horvátországba, akik közel 87 millió vendégéjszakát töltöttek el.2021 azonos időszakához képest a turisták száma 40 százalékkal, a vendégéjszakák száma 27 százalékkal nőtt.A külföldi turisták 76 millió, míg a belföldi turisták 10 millió vendégéjszakát realizáltak.

A legtöbb vendégéjszakát az Isztrián (24,5 millió), Split-Dalmát megyében (16 millió) és Tengermellék-Hegyvidék megyében (15,5 millió) regisztrálták. A települések rangsorát illetően Rovinjban, Dubrovnikban és Porečben jegyezték fel a legtöbb vendégéjszakát. A küldőpiacok tekintetében az év eddigi szakaszában Németország (20 millió), Szlovénia (9 millió), Ausztria (6,5 millió) és Lengyelország (5,5 millió) adta a legtöbb vendégéjszakát, Magyarország a 8. helyen áll. Magyarország hagyományosan a legjelentősebb horvátországi küldőpiacok közé tartozik: 2022 első nyolc hónapjában 530 ezer magyar több mint 2,7 millió vendégéjszakát töltött el Horvátországban. A magyar vendégek száma 27 százalékos, a vendégéjszakáik száma pedig 19 százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest.A magyarok kedvenc úti céljai idén Vir és Crikvenica voltak, ahol több mint 100 ezer vendégéjszakára maradtak a magyar vendégek. A top 10 desztináció közül kiemelkednek az isztriai városok, úgy mint Rovinj, Medulin és Poreč, továbbá Rab szigete (Rab és Lopar), Vodice és Zadar. A magyarok által leglátogatottabb top 10 úti cél közül a legdélebbi horvát település Makarska.

A magyarok 25 százaléka szervezetten vagy utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, míg 75 százalékuk egyénileg szervezte meg nyaralását.

A horvát turizmus rekordévéhez (2019) képest 2022 első nyolc hónapjában 8 százalékkal kevesebben érkeztek és 7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát realizáltak a magyar turisták, mint 2019 első nyolc hónapjában. A szeptemberi statisztikai adatok is a magyar küldőpiac mellett szólnak, ezek alapján várhatóan a magyar turisták összesített horvátországi vendégéjszakáinak száma idén meghaladja majd a 3 milliót.

Ivana Herceg ezután arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Horvátországban hamarosan bevezetik az eurót. Idén szeptember 5. óta a horvátországi árakat már mindkét pénznemben (euróban és kunában) is feltüntetik, míg a fizetés továbbra is csak kunában lehetséges. 2023. január 1-től az első két hétben még mindkét pénznemben lehet fizetni, míg január 15-től kizárólag az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz.

Horvátország jövőre szinte biztosan csatlakozik a schengeni övezethez, ami jelentősen megkönnyíti majd a Magyarország és Horvátország közötti utazást mind közúton, mind vasúton, mind pedig légi úton – hangzott el.

(forrás: Turizmus.com)

 

Vissza a hírekhez