Hamarosan nagysebességű vonat kötheti össze Spanyolországot és Portugáliát

Sky Travel | 2023.08.17. | Hírek

A Renfe spanyol vasúttársaság tervei között szerepel Madridból közvetlen járatokat indítani Lisszabonba és Portóba, azonban az új vasútvonallal kapcsolatban még sok probléma áthidalásra szorul.

A The Man in Seat 61 vasúti portál értesülése szerint, a spanyol Renfe vasúttársaság hálózatbővítési tervei között szerepet egy Madridot Lisszabonnal és Portóval összekötő járat indítása – számolt be róla a TimeOut.

2020-ban már tervezték a Madrid-Lisszabon járat indítását, azonban ezt az elképzelést végül elvetették. Portugáliába a nagysebességű vonatok piacán nagy a lemaradás, ugyanis az első vonal csak jövőre fog elkészülni. Ez körülbelül két órával csökkenti majd a Badajoz és Lisszabon közötti utazási időt.2027-re a Renfe azt reméli, hogy az Atlanti-óceán partján is üzemeltetnek majd járatokat, összekötve a nagyobb portugál városokat Madriddal.A javaslat azonban még tervezés alatt áll, elvégre az infrastruktúra korszerűsítésére 15 millió eurós beruházásra lenne szükség.Néhány technikai probléma azonban még megoldásra szorul. Jelenleg eltérés van a portugál és a spanyol vasúti hálózat felsővezetékeinek feszültségei között, ráadásul a portugál jelzőrendszer eltér az Európa-szerte használttól, így ezeket át kellene alakítani ahhoz, hogy a Renfe tervei megvalósulhassanak.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez