Ha Ausztriába indul síelni, ezeket a járványügyi szabályokat kell tudnia

Sky Travel | 2022. 01. 25. | Hírek

Az év végi zárlat után szigorú biztonsági előírások mellett kezdődött meg a téli szezon Ausztriában. Összeszedtük, milyen feltételek mellett utazhatnak be és élvezhetik az osztrák pályák örömeit a síelésre vágyó magyarok.

A korábbiakhoz képest fontos változás, hogy a turisztikai célú beutazáshoz immár az úgynevezett 2G+ szabálynak kell megfelelni, vagyis a 2G-igazoláson (oltott vagy gyógyult státuszú) felül vagy egy friss PCR-teszttel, vagy emlékeztető oltással is rendelkezni kell.

 

Ekkor kell PCR-teszt a beutazáshoz

A 2G+ szabály értelmében azoknak, akik felvették az emlékeztető oltást (3. oltás vagy Janssen vakcina esetén 2. oltás), illetve akik 2 (Janssen esetén 1) oltás mellett estek át igazoltan a betegségen, nem szükséges a beutazáshoz pluszban PCR-tesztet is bemutatniuk. Az összes többi esetben a belépéshez 2G-igazolásra, ezen felül pedig egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre van szükség.

A 12 év alatti gyermekektől Ausztria a belépéshez nem kér 2G-igazolást és tesztet sem szükséges végeztetni. 12–15 éves kor között PCR-teszt és a negatív teszteredményeket tartalmazó Holiday Ninja Pass kell a belépéshez, 15 év felett pedig a fenti szabályok érvényesek.

„Érdemes tudni, hogy a Janssen vakcinával történő egyszeri oltás jelenleg még érvényes a beutazáshoz, de a tartózkodás ideje alatt a 2G-státuszhoz, vagyis a szolgáltatások igénybevételéhez szükséges az emlékeztető oltás megléte" – hívta fel egy fontos részletre a figyelmet Kaufmann Ildikó, az Osztrák Turisztikai Hivatal (ÖW) budapesti képviseletének munkatársa. Átutazáshoz tehát megfelelő az egyszeri oltás ezzel a vakcinával, ott-tartózkodáshoz viszont nem.

Az ÖW a keleti vakcinával oltottaknak továbbra is azt javasolja, hogy végeztessenek antitesttesztet, és a pozitív eredmény után kérjék harmadik oltásukat egy EMA által engedélyezett mRNS-vakcinából (Pfizer vagy Moderna).A két igazolás (antitest + oltás) ebben a kombinációban érvényes a belépés igazolására minden olyan helyszínen, ahol a 2G-szabálynak kell megfelelni. A 2G-státusz igazolására a legalkalmasabb az EU digitális Covid-igazolása (zöld útlevél), de a német vagy angol nyelvű igazolás, illetve oltási útlevél is megfelelő.

Érdemes tudni azt is, hogy a 2G-szabály szerinti oltási bizonyítványok érvényességi ideje jelenleg 270 nap, 2022. február 1-jétől a második védőoltás érvényessége azonban 180 napra csökken Ausztriában.

 

A szolgáltatások csak 2G-vel vehetők igénybe

Szálláshelyeken, vendéglátóipari, szabadidős és sport-, valamint kulturális létesítményekben, valamint a hegyi felvonókon továbbra is a 2G-szabály van érvényben, vagyis a szolgáltatásokat kizárólag az oltottak és a felgyógyult státuszúak élvezhetik.

Ebben az esetben is igaz, hogy 12 év alatti gyermekektől (Bécset kivéve) nem kérik a 2G-igazolást, és tesztet sem szükséges végeztetni. A 12 év feletti, 2006. augusztus 31. után született iskolások rendszeres teszteléssel és a Holiday Ninja Pass igazolással vehetik igénybe a szálláshelyek, éttermek, síközpontok szolgáltatásait. A PCR-tesztek 72 órán át, az antigéntesztek 48 órán át érvényesek, tehát egyhetes síelés esetén például két PCR- és egy antigénteszt elvégzésére van szükség a fiataloknál.

A síelés után bulikról egyelőre le kell mondani: a vendéglátóhelyek 22 órakor bezárnak, az après-ski tilos, sőt, az ételeket és italokat is csak az ülőhelyen lehet elfogyasztani.A szállodákban a büféasztaloknál az önkiszolgálás – extra óvintézkedések mellett – engedélyezett.

Indulás előtt érdemes rápillantani a kiválasztott szálláshely weboldalára vagy Facebook-oldalára is, ugyanis van rá példa, hogy a szálláshely a 2G-szabály mellett negatív tesztet is kér a bejelentkezéshez.

Az egész országra érvényes szabályok mellett az egyes tartományok szigorúbb intézkedéseket is alkalmazhatnak. Bécsben például a tesztkötelezettséget már 6 éves kortól előírják, a Holiday Ninja Passt sem ismerik el.

 

Legyen kéznél a maszk!

Ausztriában a nyilvános helyek zárt tereiben 6 éves kor felett kötelező az FFP2-es maszk használata, a szabály a zárt hegyi felvonókra, gondolákra is érvényes. A rendelkezés 14 éven aluli gyerekeknél a szövetmaszk használatát is engedélyezi.

Nem árt, ha a maszkot minden esetben kéznél tartjuk: amennyiben ugyanis a 2 méteres távolság más háztartásban élők között nem tartható be, úgy szabad téren, például a sílifteken is kötelező használni az FFP2-es maszkot!

Az osztrák járványügyi intézkedésekről az austria.info oldalon talál részletes magyar nyelvű tájékoztatót.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez