Gyermekútlevél, landart-projektek és fejlődő ökoturizmus a Kassai régióban

Sky Travel | 2023.05.02. | Hírek

A magyar nyelven is elérhető Kassai Gyermek Útlevél, a Kassai régió új ökoturisztikai látnivalói és izgalmas tájművészeti projektjei is bemutatkoztak a Szlovák Turisztikai Képviselet rendezvényén a budapesti Szlovák Intézetben.

A magyar látogatószámot tekintve különösen sikeres téli szezont tudhat maga mögött Szlovákia turizmusa: a téli hónapokban közel 100 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarok az országban, ennek javát a télisport-lehetőségeket kínáló régiókban. Ez az eredmény az ország erőteljes magyarországi kampányának, illetve a magyar médiumok és utazási irodák Szlovákiát népszerűsítő munkájának is köszönhető – mondta bevezetőjében Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője.

 

Kalandozások Bukival

Gyerekekkel utazóknak készült az idei évtől már magyar nyelven is elérhető Kassai Gyermek Útlevél, amely – a Magyarországon néhány éve bevezetett Kajla útlevélhez hasonlóan – játékos felfedezőútra hívja a családokat. A színes rajzokkal gazdagon illusztrált foglalkoztató könyvecske főhőse a kalandor Buki, Kassa szőrmók jó szelleme, akivel 29 izgalmas helyet lehet felfedezni. A Visit Košice Info Pontban (Fő utca 59.) ingyenesen átvehető útikönyv teljes útvonalat kínál a város kalandos bejárásához – címekkel, hasznos információkkal és különféle feladatokkal. Az útlevél mellé a gyerekek matricákat is kapnak, és minden meglátogatott helyért újabb jutalom jár, ráadásul a tapasztalatszerzéssel a kalandorok rangja is folyamatosan emelkedik.

A játékos kalauz a múzeumok, galériák, műemlékek, parkok mellett kevésbé ismert, érdekes és szokatlan helyszínekre, többek között szabadulószobába, botanikus kertbe, a Hernád-folyóhoz, gyermekvasutazni, állatkertbe, dinóparkba, mászófalhoz, bobpályára és repüléstörténeti múzeumba is elvezeti a látogatókat.

Landart alkotások népszerűsítik Kassa megye természeti értékeit

A Kassa Régió Turizmus megyei idegenforgalmi szervezet kezdeményezésére 2023-ban új élményhelyszínekkel gazdagodik a régió kínálata. A Szlovákiában egyedülálló, „Művészet X helyszínen” című, ökoturisztikai szemléletű projektben öt különböző helyszínre kerülnek új műalkotások. Az élő tájban elhelyezett, arra reflektáló, elmélyülésre hívó műtárgyak – a művészet és a természet keresztezési pontjaiként – hamarosan felkerülnek a Kassa megyében fellelhető látványosságok térképére. Az alkotói folyamat és az installációk kihelyezése után a győztes pályaművek május 29-étől lesznek láthatók.

1. Fügés gödör

A szepességi Illésfalván, az egykori Sans Souci nyári lak környezetében a Martina Piaček és Mateja Gavula alkotópáros által létrehozott fügefás mikroélőhely egyrészt a helyszín egzotikus múltjára utal, másrészt lakmuszpapírként reagál a helyi klíma jelenlegi és jövőbeni alakulására. Az alkotás botanikai és társadalmi kísérlet, amelynek folyamatjellege visszatérésre invitálja a látogatókat.

2. Emlékekből kirakott dombormű

Jarmila Mitríková a gölnicbányai Turzó-tó partját választotta alkotása helyszínéül. Az egykori Prága fürdőház közelében olyan elemekből készít rákot formázó, zománcozott kerámiadomborművet, amelyek a személyes és a kollektív emlékezet hordozói.

3. Üstökös

A Szádelői-völgyben kap helyet a Doxa csoporthoz tartozó Michal Machciník üstököse. A tájban elhelyezett, feltűnő tájékozódási pont zuhanó csillagként utal a helyszínt érintő vándorlások történetére.

4. Napóra

Samuel Velebný napóráját a Ránkfüredi gejzír közelében nézhetjük meg. Az installáció élő eleme maga a látogató, akinek jelenléte nélkülözhetetlen a napóra működéséhez. Az alkotás arra utal, hogy a helyi gejzírt is emberi tevékenység aktiválta.

5. Hatalmas virágok

A Tomáš Kocka Jusko és Alexandra Selmeciová alkotópáros monumentális virágokat ültet az ornitológiai szempontból jelentős ungszennai halastavak partjára – ezzel vertikálisan kötik össze az emberek földi és a madarak égi világát.

Erdőfürdő és fűzfalabirintus

Kassa megye idegenforgalmi projektjeiben egyre nagyobb szerep jut az ökoturizmusnak. Ezt segíti a Terra Incognita pályázati program is, amelynek eredményeként az elmúlt években számos új fejlesztés valósult és a közeljövőben valósulhat meg a régióban.

Török Attila, a Kassa Régió Turizmus TDM marketingvezetője elmondta, hogy a Terra Incognita programnak és új szemléletű turisztikai kampányaiknak köszönhetően a megye látogatottsága folyamatosan növekszik. 2022-ben több új turisztikai attrakciót megnyitottak, különféle rendezvényeket, autóbuszos kirándulásokat, kiállításokat szerveztek. A magyar turistáknak pedig három fő témakörben – II. Rákóczi Ferenc, Márai Sándor és az Andrássyak személye köré építve – egyértelmű utazási javaslatokat is kínálnak.

„A kommunikációnkat arra építjük, hogy nem nagy tömegeket vonzó desztináció vagyunk, épp ellenkezőleg, nálunk felfedezésre váró élményeket és ismeretlen helyeket találnak a turisták, akiknek nem kell sorban állniuk a belépőjegyekért vagy egy-egy fényképért”– tette hozzá. A már átadott és hamarosan elkészülő új attrakciók között találjuk például a Gombaszögi-barlang közelében kialakított átcsúszó kötélpályát, a kassai gyermekvasúthoz kapcsolódó hajtánykörpályát, a káposztafalvai (Hrabušice) ökoméhészetet, ahol a látogatók közvetlen közelről vehetik szemügyre a méhek életét, a zempléni Imregen (Brehov) épülő, ujjlenyomatot formázó fűzfalabirintust vagy a sajórédei (Rejdova) stresszoldó erdőfürdőt is.

 

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez