Futurisztikus síközpont épül a sivatag közepén Szaúd-Arábiában

Sky Travel | 2023.11.21. | Hírek

Semmi sem áll távolabb a Szaúd-Arábiáról általánosan alkotott képtől, mint egy téli csodavilág, az ország most mégis egy síközpontot épít a „jövő városába”, NEOM Citybe.

Szaúd-Arábia egyik legnagyobb beruházása a NEOM gigaprojekt, ennek részeként épül meg a Trojena névre keresztelt wellness- és síközpont, amely minden évben három hónapig áll majd a síelők rendelkezésére. Az év többi részében pedig vízi sportokat űzhetnek és hegyikerékpározhatnak a turisták a területen.

„Az emberek elsőre mindig arra kérdeznek rá a síközponttal kapcsolatban, hogy Szaúd-Arábiában van-e egyáltalán hó. Az igazság az, hogy nekünk mindössze -3 fokra van szükségünk ahhoz, hogy Neomban havat hozzunk létre, erre pedig az év három hónapjában lehetőségünk is van" – mondta el Clark Williams, a NEOM projekt marketing és kommunikációs vezetője.

A síközpont koncepciója, hogy a turisták mindent megtaláljanak egy helyszínen, amit egy klasszikus hegyi faluban szétszórva érhetnek csak el: az éttermeket, a wellnessfürdőket és természetesen több szállodát is. Télen a síelők összesen 36 kilométer hosszú pályákon síelhetnek majd, az év többi részében pedig a mesterséges tó, a különféle vízi sportok és a hegyi kerékpározás nyújtotta lehetőségeket élvezhetik a látogatók – írja a Euronews.A központ nyitása 2026 végére várható, a fejlesztés jelenleg az első fázisában tart.

A fenntartható turizmusra tekintettel a Trojena építői a hó készítésekor a vízfelhasználás minimalizálására és a víz visszanyerésének maximalizálására összpontosítanak. "A hóágyúzás során a lehető legtöbb fenntartható erőforrást fogjuk felhasználni, legyen az napenergia vagy szélenergia" – magyarázza Williams.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez