Fénypark nyílt a Palatinuson, ahol időutazást tehetünk Budapest múltjába

Sky Travel | 2023.10.20. | Hírek

Csillogó-villogó Lánchíd, fényfüzérekből megformált földalatti, operettmuzsikára „táncoló" kert, az Aranycsapat és a Pál utcai fiúk – az idén 150 éves Budapest történetét választották a második Lumina Park témájául, amely egészen március 4-ig látható a Palatinus strand területén.

A budapesti Lumina Park története tavaly kezdődött. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Palatinus fürdő strandterületének hasznosítására, a nyaranta napi 5-6 ezer fős forgalom kiegyenlítésére olyan lehetőséget keresett, amely télen, a hidegebb időjárás ellenére is a Margitszigetre vonzza a vendégeket.

A társaság ebben partnerre talált a lengyel Lumina sp. z o. o. cégben, amely saját hazájában már több városban (Wroclaw, Poznan, Lublin, Bydgoszcz) sikeresen működtetett fényparkokat és éppen tevékenysége bővítését tervezte európai fővárosokban. Budapesten a Palatinus ideális helyszínnek bizonyult egy fénypark kialakítására, melyet a fürdő dolgozói üzemeltetnek.

A Lumina Parkkal tavaly megteremtettük Budapest téli attrakcióját, amely a város lakói és a turisták körében is sikert aratott, több mint 200 ezren látták – mondta el az idei, második Lumina Park csütörtöki esti ünnepélyes megnyitóján Borosné Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) vezérigazgatója.

Budapest 150. születésnapja tiszteletére idén megújult a tematika: időutazást tehetünk a főváros történetében, azon belül is egy-egy jellemző szakaszában, fényfüzérek ezrei között sétálva.

A Lumina Park Budapest 150 megnyitó ünnepségén részt vett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is, aki itt jelentette be, hogy az előző évvel ellentétben, amikor az energiaválság tetőzött, idén újra lesz karácsonyi díszkivilágítás Budapesten.

Krzysztof Sachs, a lengyel Lumina cég kreatív igazgatója arról beszélt, hogy minden fényparkjuk tematikája egyedi, és nyitottak voltak az ötletre, hogy idén a magyar főváros történetének szenteljék a budapesti Lumina Parkot, még ha ehhez előzetesen nekik sokat is kellett tanulniuk. A végeredmény szerinte egy olyan attrakció lett, amely nemcsak látványos, hanem edukál is, valamint a nosztalgiára, egy csöppnyi szentimentalizmusra is alkalmat termet.

 

A park bejáratánál egy kapun és egy visszafelé pörgő óra alatt áthaladva római légiósok sorfala fogad bennünket, megidézve Aquincumot légiósokkal és gladiátorokkal.

Innen egy "időlabirintuson" átsétálva, két évezrednyi ugrással a 19. században találjuk magunkat, az immár egyesült Budapesten. Pörgő ringlispíl, operettslágerekre „táncoló" kert, az Andrássy úton végigdübörgő földalatti kápráztatják el a szemünket.

Megjelennek Budapest ikonikus jelképei is: a Lánchíd az oroszlánokkal és egy medence közepén a fénylő Országház.

Folytatódik sétánk az 50-es évekkel, aztán a rock- és a diszkó időszakával, külön installációt kapott az Omega együttes a Gyöngyhajú lánnyal. A fénypark megidézi a legendás Aranycsapat sikereit, A Pál utcai fiúkat a grunddal, a Trabant és Zaporozsec autók korát, sőt a Rubik-kocka megszületését is.

Végül a jelen Budapestjébe érkezik a látogató, majd a Vissza a jövőbe c. filmekből ismert időutazó autóval felvillantják előtte a jövő vízióját is, amikor már vélhetően robotok vezérlik majd a mindennapi életet. Sok kiállított elem interaktív, lehet hajtani a római kocsit, fel lehet szállni a retró buszra és villamosra, bele lehet ülni az autókba, vezetni a metrót, ütni a dobokat.

Az „időutazás" 1-1,5 órás sétával tehető meg a Palatinus strandterületén, a nagyjából másfél kilométer hosszan kialakított útvonalon. A Lumina Park egészen március 4-ig tart nyitva, minden nap sötétedéstől 21 óráig. A normál belépő ára 4500 forint hétköznap és 4900 forint péntek-szombat-vasárnap, valamint az ünnepnapokon, diákoknak, nyugdíjasoknak ugyanez 4100, illetve 4500 forint, a családi jegy 15 900, illetve 16 900 forintba kerül.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen villanyszámlával lehet kalkulálni a fénypark után, Borosné Szűts Ildikó lapunknak elmondta, az üzemeltetés csak látszatra költséges, mert minden világítótest LED-es, emellett a Palatinuson napelemek is csökkentik az energiaköltségeket.A BGYH tájékoztatása szerint ebben az évben megnyitják a Lumina Christmas Parkot is, a Római fürdő héthektáros parkjában varázsolnak majd igazi karácsonyi hangulatot november 10. és január 15. között.

A budapesti fürdővállalat egyébként hároméves együttműködési megállapodást kötött a lengyel társasággal, így a fővárosiak és a turisták jövőre is élvezhetik majd a Lumina Parkot, minden bizonnyal egy újabb tematikával.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez