Felpörgette az őszi szünet az utazási kedvet, közel 850 ezer vendégéjszakára érkezett előfoglalás

Sky Travel | 2023.10.27. | Hírek

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai szerint csaknem 300 ezren indulnak útnak október 27. és november 5. között, ami eddig közel 850 ezer vendégéjszakát jelent. A többség legalább három éjszakát tölt valamelyik hazai szállodában.

A legnépszerűbb időszak várhatóan  az őszi szünet első hétvégéje lesz, péntektől-vasárnapig több mint 300 ezer vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyeken.

A vendégéjszaka-foglalások alapján az utazók közel 60%-a belföldről, 40%-a pedig az országhatáron túlról érkezik hazánkba az őszi szünetben. A legnépszerűbbek a páros utazások, az előfoglalások közel fele két vendég részére szól. A vendégek több mint fele három vagy több éjszakát tölt a szálláshelyeken, de szintén sokan (30%) terveznek két éjszakára szóló kikapcsolódást – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A külföldiek körében Budapest a legnépszerűbb, a fővárosi előfoglalások 70%-a érkezett az országhatáron kívülről. Vidékre pedig a belföldi vendégek látogatnak nagyobb arányban, a látogatók 76%-a belföldről érkezik a fővároson kívüli térségekbe az őszi szünetben.Az előfoglalások alapján a legnépszerűbb célpont Budapest, amelyet a Balaton és a Mátra-Bükk térsége követ, emellett nagy az érdeklődés Bük-Sárvár környéke, valamint Debrecen és térsége iránt is. A települések közül a főváros után Hévíz és Zalakaros a legkeresettebb, ugyanakkor szép számmal érkeztek foglalások Bük, Hajdúszoboszló, Sárvár szálláshelyeire is.

Az NTAK adatok alapján az őszi szünetben is a szállodákban pihen majd a legtöbb vendég, mindkét esetben az előfoglalások több mint kétharmadát jegyezték hotelekben. Ötből négy belföldi vendég választ a pihenéshez szállodát, míg a külföldiek közül minden második vendég száll meg hotelekben.Minden második foglalás négycsillagos szállodába érkezett.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint várhatóan Ausztriából utaznak a legtöbben hazánkba, de Németországból és Csehországból is sokan érkeznek majd, ahogyan Olaszországból és az Egyesült Királyságból is jelentős az előfoglalt vendégéjszakák száma. Budapestre a legnagyobb számban Olaszországból és Spanyolországból indulnak útnak, míg vidékre Ausztriából és Csehországból érkezik a legtöbb vendég.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez