Felmérés: A budapestiek többsége támogatja a Lánchíd új forgalmi rendjét

Sky Travel | 2023.01.11. | Hírek

A Lánchíd új forgalmi rendjével kapcsolatban végzett közös kutatást a 21 Kutatóközpont és a Medián.

December 16-án megnyitották a forgalmat a Lánchídon a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, motorkerékpárral és segédmotoros kerékpárral közlekedők előtt. Mindez azt jelenti, hogy a Lánchíd az autósok számára továbbra sem használható, ami részben megosztotta a Budapesten közlekedőket. Ennek kapcsán végzett kutatást a 21 Kutatóközpont és a Medián.

A 2022. november 28. és december 3. között, 1000 fő bevonásával készült kutatásból kiderült: a megkérdezettek kis többsége, 54 százaléka egyetért azzal, hogy egyelőre csak a buszok, a taxik és a kerékpárosok használhatják a hidat. 40 százalékuk visszaengedné az autósforgalmat már most is, 6 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben – írja a Fővárosi Önkormányzat portálja, az enbudapestem.hu. Az eredeti cikkben a részletes eredmények is megtalálhatók.

Arról, hogy a főváros felújítja a Lánchidat, a megkérdezettek 98 százaléka hallott. Szinte egyik korosztályban sincs többsége azoknak, akik visszaengednék az autókat a hídra, de ebben a kérdésben a 30-39 év közötti válaszadók a leginkább elkötelezettek, 74 százalékuk az autómentesítés mellett voksolt. Az autóforgalommal kapcsolatban a 65 év feletti korosztály a leginkább megosztott: csaknem ugyanannyian akarnak autóstopot a Lánchídon, mint amennyien ellene szavaznának (46-47 százalék).

A válaszadók 24 százaléka napi szinten közlekedik autóval, további 21 százalékuk pedig heti szinten használ gépjárművet.

A Lánchíd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik döntés a budapestiek véleményének kikérésével. Ezalatt a BKK a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel utaznak. A fővárosiak ez idő alatt tehát megalapozottan, féléves tesztidőszak után dönthetnek majd.

(forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez