A Gelato Festival World Masters verseny 2022-2025-ös, négyéves versenyén újabb nemzeti győzteseket hirdettek, akik az európai és világversenyen képviselhetik majd hazájukat. A 2022 októberében indult versenysorozat már 3 kontinensen, 37 állomáson értékelte a fagylaltkészítőket.
A Gelato Festival 2010-ben debütált Firenzében. Azóta a rendezvény kiterjesztette határait, először Olaszország többi részére, majd Európára, 2017-től kezdődően pedig az Egyesült Államokra is.
Világszerte összesen 80 fesztivált tartottak, mielőtt négyéves világversennyé vált volna a Gelato Festival World Masters, amely 2021 decemberében zárult – a budapesti Fazekas Ádám győzelmével –, és rekordot döntött. A nemzetközi zsűri a verseny ideje alatt összesen 3500 fagylaltművész alkotását tesztelte és értékelte világszerte.
A második négyéves időszak záróeseménye, amelyen a világ legjobb fagylaltmesterét ismét kiválasztják, 2025-ben lesz. A verseny elődöntőin már a magyar fagyizókat is értékelték. A hat legjobb magyar fagylaltkészítő a 2025-ös európai versenyen képviselheti az országot, a 100 legjobb olasz fagyi készítője pedig a 2025. októberi világversenyen mérettetheti meg magát.
A 6 legjobb magyarországi fagylaltkészítő (ábécésorrendben), akik képviselhetik az országot a 2025-ös európai döntőn:
-
Felsődiósi István a győri Lufi Fagyizóból a "Go(a)t milk?” fantázianévre hallgató, kecskesajtos füge pisztácia köntösben ízzel,
-
Nagy László a dunaföldvári Marcipán Cukrászda mandulás-fehércsokis fagylaltjával,
-
Pataki Ádám a pesti Patakiból a "Frutta di cafè" ízesítéssel, ami kávé- és fehércsokoládé-fagyit takar citromkonfittal és sós karamellel,
-
Somodi János a balatonmáriafürdői Florida Fagyizóból a "Torta della nonna” fagylaltjával, melyben avowal sós mandula, fűszeres sütőtök és pörkölt pekándió található,
-
Tóth Norbert a dunaföldvári Tóth Cukrászda "Karibi kávé miso karamellel" ízesítéssel, melyet rummal bolondított meg,
-
Wilheim Dávid a nagykanizsai DaCrema Fagyizóból az "Il Re del Piemonte” fagylaltjával, melyben a Piemonti mogyorós fagylaltot szederrel, ropogós tejcsokoládéval és karamellizált mogyoróval párosítja.
-
A résztvevőket az élelmiszeripari szakemberekből álló zsűri értékelte és választotta ki az egyes szakaszokban. A sorrendet az íz, a szerkezet, a kreativitás és a verbális és esztétikai megjelenítés alapján állították fel.
(forrás:Turizmus.com)