Ezek az év legbiztonságosabb légitársaságai

Sky Travel | 2022. 01. 11. | Hírek

Az AirlineRatings.com légitársasági biztonsági és termékminősítő weboldal 2022-ben is bemutatta a 20 legbiztonságosabb légitársaság listáját, az általuk megfigyelt 385 különböző légitársaság közül.

Az osztályozás során a weboldal szerkesztői a következő adatokat elemzik: az elmúlt öt év alatt bekövetkezett balesetek, az elmúlt két év súlyosabb incidensei, a légi közlekedést irányító szervek és vezető szövetségek auditjainak, illetve a kormányzati auditok eredményei, a légitársaság flottájának kora és minősége. A koronavírus-járvány megjelenése óta az osztályozásban a légitársaságok Covid-protokollja is fontos szerepet tölt be.

Az osztályozás után a szerkesztők felállítják a listát. 2022-ben a Top20 legbiztonságosabb légitársaság listáját az Air New Zealand vezeti.Utána következik az Etihad Airways, a Qatar Airways, a Singapore Airlines, a TAP Air Portugal, a SAS, a Qantas, az Alaska Airlines, az EVA Air, a Virgin Australia/Atlantic, a Cathay Pacific Airways, a Hawaiian Airlines, az American Airlines, a Lufthansa/Swiss Group, a Finnair, az Air France/KLM Group, a British Airways, a Delta Air Lines, a United Airlines és az Emirates.

Az AirlineRatings.com főszerkesztője, Geoffrey Thomas szerint ezek a légitársaságok kiemelkednek az iparágban, és élen járnak a biztonság, az innováció és az új repülőgépek bevezetése terén. A nyertes „Air New Zealand számtalan díjat nyert, és határozottan a biztonságra és az ügyfeleire összpontosít, az elmúlt 18 hónap során pedig a Covid-19 protokolljával is garantálta utasai biztonságát.”

Thomas hozzátette, hogy incidensek, kisebb balesetek minden légitársaságnál előfordulnak nap mint nap, melyeket sok esetben repülőgép- vagy hajtóműgyártási problémák okoznak, ez pedig nem minősíti az egyes légitársaságokat. Elmondta:

„Az különbözteti meg a biztonságos légitársaságot a nem biztonságostól, hogy a repülő személyzete miként kezeli ezeket a helyzeteket.”

A Top20 legbiztonságosabb légitársaság mellett egy másik listát is kihoztak. Ezen a legbiztonságosabb diszkont légitársaságokat (LCC-ket) összesítik, melyek emberek millióinak tették lehetővé, hogy először utazzanak légi úton, vagy olyan utakat tegyenek meg, amelyeket egyébként nem engedhetnének meg maguknak.

Az AirlineRatings osztályozása alapján 2022 Top10 legbiztonságosabb fapados légitársasága ábécésorrendben: az Allegiant, az easyjet, a Frontier, a Jetstar Group, a Jetblue, a Ryanair, a Vietjet, a Volaris, a Westjet és a Wizz Air.

A diszkont légitársaságok osztályozásánál a következő tényezőket vizsgálták: az elmúlt két év incidens és  az elmúlt öt év baleseti nyilvántartásai, a légi közlekedés irányító szerve, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által végzett ellenőrzések eredményei, az EU tiltólistái és a flotta kora.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez