Ez a top 10 legjobb ár-érték arányú városlátogató úti cél Európában

Sky Travel | 2023.05.27. | Hírek

A Post Office idén újra elkészítette brit utazóknak szánt rangsorát, amely ár-érték arányuk alapján listázza a legnépszerűbb európai városlátogató úti célokat.

Az Egyesült Királyság egyik postai szolgáltatója, a Post Office már 16 éve állítja fel minden évben a népszerű európai városlátogató úti célok ár-érték arány alapú rangsorát.

Post Office Travel Money felmérése 2023-ban 35, a brit utazók által leginkább kedvelt európai város tipikus utazási költségtételeit hasonlította össze. Ennek alapján idén Lisszabon bizonyult a legjobb ár-érték arányú városlátogató úti célnak. Portugália fővárosában a vizsgált árak mindössze 2 százalékkal emelkedtek tavaly óta, ami jóval kevesebb, mint a legtöbb másik városban.A Post Office közleménye szerint 16 éve először fordul elő, hogy Lisszabon nemcsak az eurózóna legolcsóbb városa, hanem az ár-érték arányt tekintve is megelőzi kelet-európai versenytársait.

Csupán 25 pennyvel bizonyult drágábbnak, és így a rangsor második helyén végzett a litván főváros, Vilnius. Athén viszont a 4. helyre esett vissza a tavalyi első helyről. A top 10-ben Lisszabon és Athén mellett Porto és Lille azok a nyugat-európai városok, amelyek megtörik a kelet-európai úti célok uralmát.

Az első tízből hat város azért még mindig Kelet-Európában található, ezek Vilnius mellett Krakkó, Riga, Zágráb, Budapest és Varsó.

A két legdrágább városlátogató úti cél ismét Amszterdam és Velence lett, főleg a magas szállásköltségek miatt, de Párizs, Barcelona, London, Róma, Edinburgh, Madrid, Dublin és Berlin ugyancsak a magasabb árfekvésű európai városok közé tartozik.

A városlátogatás költségei összességében minden vizsgált úti célban nőttek tavaly óta. Különösen a szállodai árak, amelyek emelkedése 27 városban jóval meghaladta az 50 százalékot. Az étkezési költségek ezzel szemben az úti célok felében csökkentek.

 

 

A top 10 legkedvezőbb ár-érték arányú városlátogató úti cél

A városlátogatások költségét 12 tipikus költségtételt figyelembe véve számították ki. Ezek közé tartozott néhány ital (kávé, sör stb.), egy kétszemélyes vacsora a ház borával, két hétvégi éjszaka egy háromcsillagos szállodában, városnézés, múzeumlátogatás és a helyi közlekedés. Ezek alapján az első tíz helyen az alábbi sorrend állt fel:

1. Lisszabon, Portugália (224,76 GBP)

2. Vilnius, Litvánia (225,01 GBP)

3. Krakkó, Lengyelország (250,91 GBP)

4. Athén, Görögország (262,22 GBP)

5. Riga, Lettország (284,99 GBP

6. Porto, Portugália (325,30 GBP)

7. Zágráb, Horvátország (329,72 GBP)

8. Budapest, Magyarország (330,53 GBP)

9. Varsó, Lengyelország (330,95 GBP)

10. Lille, Franciaország (332,11 GBP)

 

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez