Ez a bolygónk legváltozatosabb élővilágú országa

Sky Travel | 2023.10.11. | Hírek

A múlt héten mutatkozott be Budapesten és indította el legújabb turisztikai kampányát Ecuador a magyar sajtónak, utazási irodáknak és partnereinek. Az eseményen az ország nagykövete beszélt hazája sokszínűségéről, biodiverzitásáról és a helyiek vendégszeretetéről.

José Luis Salazar Arrarte ecuadori nagykövet először részletesen bemutatta Ecuadort, mely Dél-Amerika északnyugati részén, az Egyenlítőn fekszik, innen ered az ország neve is (Republica de Ecuador, vagyis az egyenlítő köztársasága).

Méretéhez képest egészen különleges, hiszen négy teljesen különböző, egyedi területre osztható, tulajdonképpen olyan, mintha négy országot fedezhetnénk fel egy államon belül. A négyből három régió a szárazföldön fekszik, de Ecuadorhoz tartozik a parttól nagyjából 1000 kilométerre fekvő Galápagos-szigetek is. Az ország fővárosa Quito, a legtöbb repülőgép ide érkezik a turistákkal.

Több mint 16 millió lakosa nagyrészt katolikus és spanyol ajkú, de 14 őslakos közösség is található az országban, akik a kecsua nyelv 9 nyelvjárását beszélik, az amazóniai őserdőkben pedig további 8 őslakos nyelv is előfordul. Az angol nyelv széles körben elterjedt, de az idegenvezetők beszélnek németül, franciául, olaszul és még sok más nyelven is.

Pénznemük a dollár, így nem meglepő, hogy az infláció alacsony, jelenleg a 3 százalékot sem éri el. Az ország időjárása a régiótól, magasságtól, elhelyezkedéstől függ – az Andok hegységben hidegebb van, míg a tenger mellett melegebb (a tengeri áramlatoktól is függően).

Ecuador számára az egyik legfontosabb a természeti kincseinek védelme: az országban összesen 49 védett terület található, Ecuador területének 19 százaléka. Mindez nem véletlen, hiszen négyzetkilométerben mérve Ecuador a bolygó legváltozatosabb élővilágú országa, 4300 orchideafaj, 324 emlős és 16601 madárfaj található itt. Utóbbiaknak a fele csak az országban őshonos, így Ecuador nagyszerű úti cél a madármegfigyelőknek.Emellett összesen 4 UNESCO világörökségi helyszínnel – Quito városa, Cuenca, a Galápagos Nemzeti Park és a Sangam Nemzeti Park – büszkélkedhetnek.

A nagykövet megosztotta a hallgatókkal azt is, hogy Ecuador könnyen megközelíthető, de az országon belül is könnyű utazni, így mind a négy vidéket be lehet járni akár egy út során. A nemzetközi összeköttetések tekintetében összesen 207 heti légi járat elérhető 20 útvonalon, beleértve Európát. Magyarországról 3 légitársasággal juthatunk el az országba: a KLM gépeivel Amszterdamon, az Iberia és az AirEuropa járataival pedig Madridon keresztül.

A rövid bemutató után a négy nagy földrajzi régión ismerhettük meg részletesen: ezek az Andok (Sierra), az amazonóniai őserdők vidéke (Oriente), a csendes-óceáni partvidék (Costa) és a Galapágos-szigetek (Region Insular). A szigetvilági régiót egy globális ökológiai park, a tengerparti régiót gyönyörű strandjai, az Andok régióját és a Sierrát nagy hegyek, havasok és vulkánok, az őserdővel fedett régiót pedig erdei növényzetük és a maga nemében egyedülálló állatvilág jellemzi.

 

Galápagos-szigetek: Ecuador koronaékszere

Az UNESCO világörökség részeként is ismert Galápagos szigetek az ecuadori turizmus koronaékszere, vulkanikus eredetű, több mint kétszáz szigetből, szigetecskéből és sziklából áll. Ezek közül mindössze 4 lakott, a többi nemzeti rezervátum, csak hivatásos és regisztrált idegenvezetőkkel látogatható. Egy szigeten egyszerre legfeljebb 90 ember tartózkodhat, a környezet és az élővilág védelme érdekében. Érdekesség, hogy Charles darwint a szigetek és élővilága inspirálta A fajok eredete megírására.

A Galápagos-szigetek kapcsán a nagykövet elmondta, hogy az ecuadori kormány nagy erőfeszítéseket tesz a természetvédelmi területek bővítése, a rezervátumok megóvása érdekében.

Az óceánok és élőviláguk megóvásáért Guillermo Lasso, Ecuador elnöke nemrégiben bejelentette, hogy a Galápagos-szigeteki tengeri rezervátumot 60 ezer négyzetkilométerrel bővítik, így a védett tengeri élőhely területe közel 200 ezer négyzetkilométerre emelkedik.Ez a jelentős bővítés magában foglalja egy 30 ezer négyzetkilométeres vándorlási terület kialakítását, amely összeköti az ecuadori tengeri rezervátumot Costa Rica védett vizeivel. Panama és Kolumbia együttműködésével így végre csatlakoznak a kelet trópusi csendes-óceáni tengeri folyosóhoz, a világ egyik legnagyobb védett tengeri régiójához.

Egy másik nagy környezetvédelmi törekvés Ecuadorban az „adósság a természetért” csereprogram. Az ország egy elképesztő, 1,6 milliárd dolláros adósság-visszavásárlást zárt le nemrégiben 60%-os kedvezménnyel, amelyet a Credit Suisse segített. Ezzel az ország biológiai sokféleséget értékes "valutává" tette. Nemsokára 656 millió dollárnyi „Galápagos-kötvényt” is kibocsátásra kerül 5,645%-os kamatláb mellett, ezzel pedig a galápagosi természetvédeleméves szinten legalább 12 millió dolláros finanszírozást nyer majd, amely 2041-ig biztosítja a felbecsülhetetlen értékű ökoszisztéma megőrzését.

Costa, a kristálytiszta tengerpart vidéke

Ecuador tengerpartját gyönyörű, zöld mangroveerdők, kristálytiszta víz, lenyűgöző fehér homokos strandok és számos festői halászfalu jellemzi. Ecuador partvidéke nagy szerepet játszik Ecuador gazdaságában és konyhájában, naponta több tonna tengeri halat szállítanak innen az ország többi részébe.

Az ecuadori partvidék éghajlata nagyon meleg és párás – ugyan az esős évszak decembertől májusig tart, a „száraz” évszak sem száraz – Ecuadorban ugyanis sosincs hosszabb időszak heves esőzések nélkül. A tengerparti részen közel 2000 kilométeres, érintetlen tengerpartot találhatunk.

 

Az érintetlen esőerdő

Az amazóniai  esőerdő a világ legnagyobb fennmaradt trópusi esőerdeje. Ecuador keleti részén található, és az ország területének mintegy 40%-át teszi ki – a népességnek azonban csak az 5%-a lakik itt.Az őserdő a legek bajnoka: itt található a világ legnagyobb kígyója, az anakonda, olyan vidrák, amelyek nagyobbak, mint egy átlagos méretű ember, a világ legmagasabb fái, nyolc kilós varangyok, madárevő pókok és olyan kicsi majmok is, amelyek elférnek egy ember ujjbegyén.

Meglepő módon ez a régió is elegendő szállással rendelkezik ahhoz, hogy minden turista számára kielégítő legyen, akár egy ötcsillagos szállodát szeretne háromfogásos étkezéssel és zuhanyzóval, akár megelégszik a kempingezéssel.

 

Sierra, az Andok vidéke

Ha madártávlatból nézünk le a területre, az ecuadori Andok színek kollázsával ugranak ki a környező tájakból. Az ecuadori Andok völgyeiben arany, borostyán, lila és halványlila mintázatokat láthatunk – a különböző színárnyalatok a térségben található sok kukorica-, búza-, árpa- és quinoaföldnek köszönhetőek.

Az ecuadori Andok, más néven a "Sierra" vagy a "Felföld", az ország leglátogatottabb régiója. Ez a régió rendelkezik az ország legfejlettebb turizmusával, amely a turistáknak és a helyieknek egyaránt széles körű szálláslehetőségeket, világszínvonalú éttermeket, bevásárlóközpontokat és számos kulturális fesztivált kínál. Ráadásul e létesítmények többsége könnyen elérhető az ecuadori fővárosból, Quitóból. Emellett a túrázás, síelés, hegyi kerékpározás is mind elérhető a környéken, akárcsak a hegyi lovaglás.

 

Másfél millió turistát várnak 2023-ban

A nagykövet a négy táj bemutatása után a statisztikákról is beszámolt. Az egy évben érkező látogatók száma alapján a legjobb év 2018 volt, amikor csaknem 2,5 millió turistát fogadtak Ecuadorban. ez 2019-ben 2,04 millióra csökkent, a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben pedig már csak 468, illetve 590 ezer ember érkezett. 2022-ben ez a szám 1,2 millió volt.

Az ország reméli, hogy az év végére a turisták száma ismét meghaladja a 1,5 milliót. A turisztikai bevételek is 2018-2019-ben voltak a legmagasabbak, évi 2 milliárd dollárnál is többet sikerült elkönyvelniük, ez azonban a járvány miatt 704 millióra csökkent. 2022-ben a turizmusból származó összbevétel 1,8 milliárdra ugrott vissza.

 

Az elképesztő tájakhoz különleges imázsfilm dukál

Végül bemutatták a legújabb turisztikai kampányukat, mely a ‘Time to reset in Ecuador’ névre hallgat. A kampány része egy 20 perces imázsfilm is, mely egy család kalandjait követi Ecuadorban, ahogy sorban felfedezik a négy különböző régió turisztikai kínálatát és különlegességeit. Kipróbálják a csokoládékészítést, lovagolnak az Andokban, kenuznak az őserdőben és a Galápagos-szigetek elképesztő élővilágát is megcsodálják.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez