Erős szezonra, tudatos vendégekre készül a Balatoni Kör

Sky Travel | 2022. 05. 26. | Hírek

Az elmúlt két évvel ellentétben idén várhatóan azok jönnek a Balatonhoz, akik kimondottan a tó értékeit keresik, mondta a legfrissebb „Kóstold Körbe” kiadvány és a 2021-es BalatonBor bemutatóján Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke.

Összesen 68 minőségi, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely került a hetedik alkalommal megjelent kiadványba, amit a Balatoni Kör képviselői kóstolóval kísért sajtóeseményen mutattak be a Szántód és Tihany között közlekedő kompon.

A tavalyi évhez hasonlóan nem csak a Balatoni Kör tagjai szerepelnek a fotókkal, térképekkel gazdagított füzetben, hanem 14 olyan hely is, amelynek értékrendje megegyezik az egyesületével.

A 2014-ben alakult Balatoni Kör fő mozgatórugója az értékvédelem, az összefogás és a közös gondolkodás, hangsúlyozta Szilágyi Lajos, a kiadvány szerkesztője. Az idei szezonról elmondta, hogy bár az infláció, a magas energia- és élelmiszerárak, a bérek növekedése mindannyiukat érzékenyen érinti, indokolatlan áremelésekre nem készülnek.A Balatonra látogatók – legalábbis a Balatoni Körhöz tartozó vendéglátóhelyeken – korrekt árazással találkozhatnak majd. „A gazdasági nehézségektől sajnos mi sem tudjuk függetleníteni a vállalkozásainkat, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy az azonos kategóriájú vendéglátóhelyekkel összehasonlítva még mindig kedvezőbb árakkal várjuk a vendégeket, mint a kedvelt tengerparti üdülőhelyek” – tette hozzá az elnök.

Elmondta, hogy az előzetes foglalási adatokat látva ezen a nyáron is rekordszámú látogató várható a tó körül. Mivel a koronavírus-járvány visszaszorulásával a külföldi desztinációk is eltörölték a korlátozásokat, arra számítanak, hogy az idei évben nem kényszerturisták jönnek a Balatonhoz, hanem azok, akik kimondottan a tó és környéke értékeit keresik. Nem lesz tömeg, de sok vendégre számítanak, akiket ily módon magas színvonalon tudnak kiszolgálni.

 

A munkaerőhiány egyik oka a szezonalitás

Az egész éves nyitva tartás miatt a Balatoni Kör tagjainál kisebb mértékben jelentkezik a munkaerőhiány, mint a csak nyáron üzemelő helyeken – mondta Szilágyi. „Mi továbbra is az egész éves Balatonban hiszünk. Látható eredményeink vannak ezen a téren, de a vendéglátás többi szereplőjének is fel kellene ismernie, hogy a munkaerőpiaci probléma fő generálója a szezonalitás: a csak nyáron nyitva tartó helyek ilyenkor minden eszközzel a munkaerő elcsábítására törekszenek. A Balatoni Kör tagjainál a bérek és a munkahelyi körülmények már versenyképesek az osztrák vendéglátóhelyekével.”

Idén szintén fontos probléma az alapanyaghiány, például a borospalack-beszerzés gondjai: van olyan balatoni borász, aki augusztusra kapott ígéretet a szükséges borsüvegek szállításáról – figyelmeztetett az elnök.

 

Az alapoktól az utánpótlásért

A munkaerőhiányra is válasz a korszerű, magas színvonalú utánpótlásképzés, ezért a Balatoni Kör szoros együttműködést alakított ki az idén megalakult Balatoni Gasztroakadémiával is.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, a Balatoni Gasztroakadémia egyik alapítója a sajtótájékoztatón elmondta, céljuk a Balaton vendéglátásának és gasztronómiájának minőségi megújítása, az ágazatban dolgozó szakemberek szakmai ismereteinek bővítése, a helyi alapanyagok bemutatása és népszerűsítése.

Ehhez kínálnak olyan regionális nézőpontú, minőségorientált szakmai továbbképzéseket, ahol a résztvevők elmélyíthetik tudásukat, és új inspirációkat gyűjthetnek. A jelentkezők olyan neves szakemberektől tanulhatnak, mint Pesti István, a Platán Gourmet étterem séfje, Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök konyhafőnöke, a magyarországi Bocuse d’Or-győztes Molnár Péter, a Lavender Terasz séfje, vagy a cukrász és újságíró, Nábelek Zsófia.

 

Döglött Béka-díj a bulvármeteorológia megfékezésére

Pár évvel ezelőtt a magyar újságírásban addig ismeretlen műfaj jelent meg az öncélú kattintásvadászat tipikus példájaként: a meteorológiai prognózisbulvár, melynek lényege, hogy a médiumok hatásvadász címekkel generálnak több elérést a meteorológiai témájú cikkeknél – mondta el Kardos Gábor, a Balatoni Kör alapítója, tiszteletbeli tagja.

Ezért a Balatoni Kör az Országos Meteorológia Szolgálattal és a Balatoni Szövetséggel közös felhívásban fordult a sajtóhoz, hogy a jövőben ne jelenjenek meg az OMSZ prognózisáról olyan eltúlzott, „ítéletidővel” riogató híradások, amelyek összességében sok milliárdos kárt okoznak a turizmusnak, miközben jellemzően nem igazolja őket az időjárás, így az olvasókat vagy nézőket is félrevezetik.

Egyúttal a Balatoni Kör megalapította a Döglött Béka-díjat, amit annak a médiumnak adnának, amelyik a leginkább hatásvadász prognóziscímet jelenteti meg egy adott hétvégére, s ezzel a legnagyobb kárt okozza az olvasóknak és a balatoni vendéglátásnak. Már több jelentős médium jelezte, hogy csatlakozna a felhíváshoz, és a jövőben felelősebb, hitelesebb módon jelentetné meg az előrejelzéseket, ezért a három szervezet bízik benne, hogy ideális esetben ki sem kell majd adni a Döglött Béka-díjat – hangsúlyozta Kardos Gábor.

 

Bemutatkoztak a 2021-es BalatonBorok

A Kóstold Körbe kiadvány bemutatkozásával együtt a BalatonBorok legújabb évjárata is debütált a Szántódról induló „gasztrokompon”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, amelynek idén már a hetedik évjárata került palackokba.

Magyarország első, termelői összefogásra épülő régiós bormárkája olaszrizling szőlőfajtából készül.A borászok egyedi kézjegyét viselő, mégis hasonló stílusú, könnyű, gyümölcsös, fajtajelleges, jó ivású borokat elsősorban régiós értékesítésre, illetve a gasztronómiába szánják.

„A 2021-es évjáratból nagyon szép, egységes BalatonBorok készültek. A tételeket a frissesség, a tipikus olaszrizling fajtajelleg és könnyedség jellemzi" – mondta Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője. Hozzátette, hogy "az előző évekhez képest idén nagyobb mennyiségű BalatonBor kerül forgalomba. A bormárkával az elsődleges célunk, hogy legyen egy stabil alapbor a Balaton körül, amit minden vendéglátóhelyen, kereskedésben egységes minőségben és arculattal megtalálnak a fogyasztók.”

Ebben az évben eddig 18 balatoni borászat kezdhette meg a BalatonBor palackozását: a Cseh Családi Pincészet, a Barna Pince, a Dombi Pince, a Laposa Birtok, a Zelna Borászat, a Hujber Pincészet, a Veszprémi Pince, a Gyukli Pince, a Fata Pincészet, a Tagyon Birtok, a Koronczai Pince, a Dobosi Birtok, a Bogáromi Borbirtok, az Istvándy Pincészet, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, a Feind Pincészet, a Szeremley Birtok és a Pócz Pincészet.

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez