Éles kritikák az első polipfarm megnyitása miatt

Sky Travel | 2022. 03. 07. | Hírek

 

Heves etikai viták kereszttüzében kezdheti meg működését a világ első, kereskedelmi célú, poliptenyésztő gazdasága.

Hamarosan megnyithatja a világ első, kereskedelmi célú polipfarmját egy spanyolországi cég. A Nueva Pescanova Las Palmas kanári-szigeteki városának kikötőjében kívánja megvalósítani a beruházást. A speciális telep évi 3000 polip tenyésztésére lesz képes, és a tervek szerint 2022 nyarán fogja megkezdeni a működését.

A projekt hírét a tudományos közösség és az állatjóléti aktivisták egyaránt rendkívül éles kritikával fogadták.

Ez a reakció elsősorban annak köszönhető, hogy a polipok kimagaslóan intelligens, és például a fájdalom, az izgatottság, illetve az öröm különösen mély megélésére képes élőlények. 500 millió idegsejttel rendelkeznek, és kognitív tekintetben nagyjából a kutyákkal vagy egy hároméves gyerekkel helyezik őket egy szintre a kutatók.

A tapasztalatok szerint ráadásul ezeknek a kíváncsi természetű fejlábúaknak a fogság extrém fokú szenvedést okoz. A polipfarmok létesítésére tett kísérletek mostanáig főleg azért vallottak kudarcot, mert az egymás közötti heves viaskodások, a kannibalizmus, valamint az öncsonkításra való hajlam miatt az ilyen telepeken a halandóság hatalmas méreteket öltött az állatok körében.

Az aggodalmakat erősíti, hogy egyelőre nem sikerült kideríteni, a kanári-szigeteki létesítményben milyen körülmények között zajlik majd a tenyésztés. Közel sem ismert például, hogy mekkorák lesznek az állatok élőhelyéül szolgáló tartályok, mivel fogják etetni őket, és a leölésüket milyen módon fogják megoldani.

A mediterrán országokban, Ázsiában és Mexikóban a polip már régóta ínyencségnek számít, és a „húsa” iránti kereslet napjainkban már a világ fennmaradó részén is robbanásszerű növekedésbe kezdett. A becslések szerint jelenleg évente nagyjából 350 000 polipot halásznak ki a tengerből, vagyis tízszer annyit, mint az 1950-es években. A piac exponenciális bővülése mára a gerinctelen élőlény túlhalászásához vezetett, és így az ára is jelentősen megnőtt.

Elsősorban alighanem ezen körülményeknek köszönhető, hogy egyes vállalkozások számára a polipfarmok kialakítása egyre vonzóbb lehetőségnek tűnik.

 

(Forrás: Turizmus Online)

Vissza a hírekhez