EKF 2024: Felső-Ausztria felkészült a kulturális „szuperévre”

Sky Travel | 2023.10.11. | Hírek

2024. január 20-án Bad Ischl-ben nagyszabású megnyitóval veszi majd kezdetét az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, amelyet az egykori császárváros Salzkammergut-régió önkéntesen csatlakozott településeivel közösen rendez majd meg.

Az előkészületek a végső fázishoz értek. Elisabeth Schweeger a Salzkammergut2024 (SKGT24) programiroda művészeti vezetőjének ismertetése szerint a programév során 190 rendezvényt kínálnak az érdeklődőknek. Bad Ischl városa Veszprémhez hasonlóan régiós összefogásban készítette elő az EKF-projektjét.

Míg Veszprém 116 Balaton környéki településsel fogott össze a Veszprém-Balaton2023 évad megvalósítása érdekében, addig Bad Ischl 23 salzkammerguti településsel közösen készített regionális programot.

A programismertető tájékoztatón bejelentették: 190 központilag koordinált rendezvényen kívül körülbelül 100 további egyéb kapcsolódó projektje is lesz a Salzkamergut2024 EKF-évadnak.Felső-Ausztriában és Stájerországban mindösszesen 23 salzkammerguti település vesz részt a kulturális főváros programban, amelynek fókuszában az egykori császári nyári rezidenciának és a Lehár Ferenc villájának egyaránt otthont adó Bad Ischl városa áll.

A program négy részre és tematikára tagolódik: az emlékezés kultúrája (hatalom és hagyomány), a kultúra mai megjelenésének kérdése (Culture in the Flow), az újturizmus világa (Sharing Salzkammergut), valamint a jövő életmódját meghatározó kérdések megvitatása (Globallocal) áll.

A városi élet terjeszkedése és a kiüresedése, a túlturizmus jelensége, az elvándorlás és az éghajlatváltozás mind-mind olyan témák, amelyek a programkínálat tematikájában konzekvensen és következetesen végigfutnak.

A jövő januári hivatalos megnyitó ünnepség megálmodója Hubert von Goisern - aki már a Linz09 EKF-program megalkotásában is rész vállalt -, ezúttal egy kórusprojektet indít. Oscar Straus „Egy nő, aki tudja, mit akar" című operettje lesz a megnyitóünnepség másik highlight eseménye.

Terveznek egy színházi fesztivált is, amelyen Európa-szerte számos színház mutatkozik be. A New Salz - fesztivál az elektronikus és alternatív zenének biztosít platformot, míg a Holy Hydra Next Generation You! a regionális klubkultúrát hozza színpadra. A Fete de la Musique célja, hogy jövő nyáron élőzenével töltse meg a nyilvános tereket. Az évad során Linzi Bruckner Orchestra kétszer is fellép majd „Bruckner sója" című nagyszabású koncertjével egy sóbánya belsejében.

A kulturális évad egyik kirakateseménye a linzi Lentos múzeum „Képek utazása" című kiállítása lesz, amely a nácik műkincslopásának témájával foglalkozik. A fő kiállítás Linzben lesz látható, de lesznek regionális kapcsolódó társkiállítások is pl. Bad Aussee-ban is, ahol Wolfgang Gurlitt műkereskedő életét mutatják be a Kammerhof Múzeumban.

Lauffen településen „A dolgok élete. Ellopták, elrabolták, megmentették" címmel nyílik meg a hasonló tematikát feldolgozó tárlat. Ennek előzménye, hogy a nácik által a „Különleges Linz Művelet" fedőnevű akció keretében ellopott műtárgyakat rejtették el a környék sóbányáiban, másrészt olyan neves osztrák múzeumok, mint az Albertina és bécsi Szépművészeti Múzeum is a Ferenc József sóbányában helyezték egykor biztonságba a műalkotásaikat.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2024-ben a kultúra szuperévére készülnek Felső-Ausztriában. Az EKF projekt mellett Anton Bruckner felső-ausztriai zeneszerző munkássága is fókuszban kerül jövőre, amikor a modern zenei világ előfutáraként tisztelt zeneszerző kétszáz évvel ezelőtti születéséről és életművéről bőséges programmal emlékeznek meg. Az idei őszi linzi Bruckner Fesztivál már e kerek évforduló, a felkészülés és „áttörés" jegyében zajlik. A kulturális szuperév egyfajta hídfőállásaként és turisztikai kapujaként fungál majd Linz városa, amely már jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a programévek hatásainak hosszú távú hasznosítása terén. Linz egykori iparvárosként a 2009-es Európa Kulturális Fővárosa címet remekül felhasználva vált meghatározó kulturális pólussá Bécs és Salzburg között.

A szuperév beharangozójaként mutatta be Felső-Ausztria turisztikai hivatala, az Oberösterreich Tourismus frissen elkészült kampányfilmjét, amely a kultúra összetartó erejére helyezi a hangsúlyt. A reklámfilm hasonlóan új és fordulatos narratívákkal operál, mint a Linz Tourismus újhullámos promóciós eszközei.

Magyar vonatkozás, hogy a „kulturális szuperév" a SKGT24 és a Bruckner évforduló mellett megemlékezik St. Wolfgang tevékenységéről, aki a feljegyzések szerint 1100 éve született a nevét viselő salzkammerguti településen. St. Wolfgang Gizella királyné nevelője is volt, s életében térítőként az akkori Magyarországon is megfordult. Mivel az idei EKF-címet viselő Veszprém a királynék városa is, amely sokat köszönhet Gizella bajor hercegnőnek, így az idei és a jövő évi Európa Kulturális Fővárosok narratívája személyén keresztül is összeér.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez