Egyes távolsági vonatokon is utazhatunk a 49 eurós Németország-jeggyel

Sky Travel | 2023.12.04. | Hírek

A kedvezményes árú, 49 eurós Deutschlandticket újabban egyes berlini és brandenburgi távolsági viszonylatokon is használható.

Németországban tavaly májusban vezették be a 49 euróba kerülő Németország-jegyet (Deutschlandticket). A havibérlet eddig a helyi és regionális tömegközlekedési eszközökön volt érvényes Németország egész területén. A Berlin-brandenburgi Közlekedési Szövetség azonban a múlt hónap végén bejelentette, hogy a Deutsche Bahn leányvállalatával, a DB Fernverkehrrel több hónapos egyeztetést követően kötött megállapodás értelmében már egyes berlini és brandenburgi távolsági viszonylatokon is fel lehet használni a bérletet.

Ennek megfelelően a Berlin Hbf – Eisterwerda és Potsdam Hbf – Cottbus IC-viszonylatokon, valamint a Berlin Südkreuz – Prenzlau ICE-viszonylatokon is felár nélkül érvényes a Deutschlandticket.

Korábban ezeken a vonatokon nem lehetett használni a bérletet, aminek a hátterében az állt, hogy ezeket nem a DB Regio, hanem a DB Fernverkehr üzemeltette. A vonatok Intercity-járatok, de a fent említett szakaszokon helyi és regionális közlekedési eszközként funkcionálnak.

Intercity-járatokat nehéz gazdaságosan üzemeltetni ezeken a szakaszokon. Mivel azonban az érintett tartományok meg szeretnék tartani ezeket a vonalakat, célzott pénzügyi támogatást adnak a vasútnak, amelynek ezért cserébe a Németország-jeggyel rendelkező utasokat is szállítania kell – írja az rbb24.de.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez