Egy londoni repülőtér törli el elsőként a folyadékok 100 ml-es korlátozását

Sky Travel | 2023.03.08. | Hírek

A London City Airport eltöröli a kézipoggyászok esetében fennálló 100 ml-es folyadékhatárt a húsvéti szünetre. A régi szkennerek helyébe, a kórházakban használtakhoz hasonló, új csúcstechnológiájú CT-készülékek lépnek.

A kelet-londoni repülőtér lesz az első az Egyesült Királyságban, amely változtat a 2006 óta érvényben lévő korlátozásokon. A most érvényes szabályok szerint csak 100 ml-es üvegekben lehet folyadékot a kézipoggyászokban szállítani, amiket külön tasakba kell elhelyezni és ellenőrzéskor ki kell szedni a táskából.

Az új CT-készülékek képesek lesznek nagy felbontású 3D-s szkennelést készíteni az utasok csomagjairól, ami azt jelenti, hogy a személyzet minden szögből könnyedén ellenőrizheti majd azokat.A London City Repülőtéren a következő hetekben vezetik majd be az új szkennereket. Ez az új rendszer a laptopokat is érinti majd, amelyeket ezután nem kell már kivenni a táskából, hogy külön átvizsgálják őket.

A kézipoggyászban 100 ml helyett ezentúl két liter folyadékot lehet majd szállítani – olvasható a Metro News oldalán.

„Az új sávok nem csak a kellemetlenségeket, hanem a sorban állási időt is csökkentik, amit az utasok biztosan nagyra fognak értékelni." – jegyezte meg Robert Sinclair a repülőtér vezérigazgatója.

Az új szkennereket és a folyadékokra vonatkozó szabályokat a következő hónapokban az Egyesült Királyság összes nagyobb repülőterén bevezetik.

A kormány még 2022 decemberében 2024 júniusát jelölte meg határidőként az új technológia bevezetésére. Mark Harper közlekedési miniszter akkor úgy nyilatkozott: „Az aprócska üvegcsék a repülőtéri biztonsági ellenőrzőpontok egyik alapdarabjává váltak, de ez hamarosan megváltozik."

Az új és továbbfejlesztett szkennerek próbái 2018 óta folynak az Egyesült Királyság néhány legforgalmasabb repülőterén, mint például a londoni Heathrow, a Gatwick és a birminghami 3-as terminál.

 

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez