Dániába februártól nem kell teszt az oltott beutazóknak, Norvégia is enyhített

Sky Travel | 2022. 02. 08. | Hírek

Dánia február 1-jétől nem kér tesztet a védett beutazóktól, és ettől az időponttól a Sinopharmot is elfogadják. Norvégiában pedig eltörölték a nem védettek karanténkötelezettségét.

Dánia a rekordszámú koronavírusos megbetegedés ellenére február 1-jétől feloldja a még érvényben lévő járványügyi korlátozásokat.

Így nem lesz kötelező a maszkviselés a közlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken, nem kérnek többé Green Passt a vendéglátóhelyekre, szabadidős és kulturális létesítményekbe történő belépéshez, nem korlátozzák a nyitvatartási időt.

Az illetékes járványügyi bizottság január 28-án határozatot hozott a beutazási szabályok módosításáról is. Ennek értelmében az előzetes tesztre vonatkozóan december 27-én bevezetett, átmenetileg szigorúbb szabályokat február 1-jétől feloldják, és újra a december 27. előtti szabályok lépnek érvénybe, előreláthatólag február 28-ig.

Így az érvényes oltási igazolvánnyal vagy a gyógyultság igazolásával rendelkező beutazóktól már nem kérnek negatív tesztet februártól. A védettségi igazolás nélkül beutazók számára a belépéstől számított 24 órán belül kötelező lesz a teszt, kivéve, ha fel tudnak mutatni a belépés előtt egy 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet vagy egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet.

Bővült az elfogadott vakcinák listája is: az EMA által elfogadott oltóanyagok mellett a WHO sürgősségi listáján szereplő oltóanyagok (köztük a Sinopharm) is felkerültek rá.

Mette Frederiksen dán egészségügyi miniszter egy néhány nappal ezelőtt megtartott sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a járvány kritikus szakaszát már maga mögött hagyta az ország. A kormány szerint február 1-jétől nem tekintik a Covid-19-et a társadalmat érintő fenyegetésnek. Az omikron variáns felbukkanása óta a kórházban kezelt betegek száma nem emelkedett olyan mértékben, mint az új fertőzéseké – írja az ndr.de.

 

Norvégia megszüntette a karanténkötelezettséget

Meredeken emelkedik a fertőzések száma Norvégiában is, ennek ellenére itt is enyhítettek a szabályokon: január 26-tól eltörölték a nem védettek karanténkötelezettségét, ez már csak pozitív teszt esetén érvényes. Január 26-ig minden, vörös vagy sötétvörös (pl. Magyarország) kategóriába sorolt országból érkező, védettségi igazolással nem rendelkező beutazónak tíznapos karanténba kellett vonulnia, amelyet három nap múlva elvégzett, negatív PCR-teszttel lehetett lerövidíteni, ez az előírás szűnt most meg.

Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a sötétvörös besorolás értelmében jelenleg az országba utazó, nem védett személyekre előzetes tesztkötelezettség (24 óránál nem régebbi antigén/PCR) vonatkozik, a 18 éven aluliak kivételével. Ezenkívül belépéskor mindenkinek el kell végeznie egy tesztet, főszabály szerint a határon felállított tesztállomáson, de ha a helyszíni hatóságok arra utasítanak, a teszt 24 órán belül otthon vagy más tesztállomáson is elvégezhető – főszabályként antigénteszt formájában. Ez 16 év alatti gyermekek számára csak ajánlott.

Az rnd.de értesülései szerint a karanténkötelezettséget a Norvég Közegészségügyi Intézet (FHI) javaslatára oldották fel, a meredeken emelkedő fertőzésszám ellenére. A védettségi igazolás nélkül beutazók ugyanis a regisztrált látogatóknak csak 7 százalékát tették ki, az összes fertőzéses esetnek pedig csak 4 százalékát, ezért a karanténkötelezettségnek „kis jelentősége volt a járvány alakulása vagy a kórházak kihasználtsága szempontjából”.

 

Norvégiában már január 15-én enyhítettek néhány járványügyi korlátozást: a vendéglátóhelyek azóta tovább tarthatnak nyitva és alkoholt is fel lehet szolgálni.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez