Csúnyán elintézték Szicília közkedvelt látványosságát

Sky Travel | 2022. 01. 12. | Hírek

Vizsgálat folyik Szicíliában a sziget egyik legnépszerűbb turisztikai helyszíne, a Scala dei Turchi nevet viselő fehér márga sziklák megrongálása miatt.

A Scala dei Turchi, vagyis a török ​​lépcső Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, amelyet egyebek között a néhai író, Andrea Camilleri Montalbano felügyelő könyvsorozata tett híressé.

A dél-szicíliai Realmonte partjáról a Földközi-tengerbe nyúló hatalmas lépcső alakú sziklát péntek este rongálták meg. Az első vizsgálatok megállapították, hogy a tettesek vörös vas-oxid porral hintették be a szirtet, amelyet szerencsére könnyű eltávolítani, a szikla alsó részén található nyomokat a tenger már részben eltüntette. Realmonte-i önkéntesek szombaton megkezdték a megmaradt szennyeződés eltakarítását - írja a Guardian.

Az Agrigento tartományban található Scala dei Turchi csodálatos fehér márga szirtje, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, szégyenteljesen megrongálódott" - nyilatkozta Nello Musumeci, Szicília elnöke. „Elítéljük ennek a gyáva gesztusnak az elkövetőit, amely nemcsak egy ritka szépségű kincs, hanem szigetünk imázsa ellen felháborító támadás. Remélem, az igazságszolgáltatás gyorsan azonosítja a felelősöket.”

Luigi Patronaggio, Agrigento legfőbb ügyésze vizsgálatot indított, hogy felkutassák a közelmúltbeli vas-oxid por eladásokat a térségben, és nyomára bukkanjanak a vásárlóknak. A rendőrség biztonsági videokamerás felvételek segítségével is keresi az elkövetőket.

A Scala dei Turchit 2019-ben jelölték az UNESCO világörökségi státuszára. A nevezetességet azonban 2020 elején az agrigentói ügyészség ideiglenesen bezárta, miután hét éven át özönlöttek a panaszok a szikla egyre romló állapota miatt.

A természeti képződmény ki van téve a tenger és az időjárás okozta eróziónak, de a legnagyobb veszélyt az ide látogató sok ezer turista jelenti, akik mászkálnak az érzékeny kőzeten, és olykor darabokat faragnak le szuvenírként a puha sziklaalakzatból.

A vizsgálat a Scala dei Turchi tulajdonjogát is felderítette, amelyről évek óta vita folyik a realmontei önkormányzat és Ferdinando Sciabbarà között, aki a 19. századi dokumentumokra hivatkozva követelte a partvonal egy részének tulajdonjogát. Sciabbarával szemben állami tulajdonú földek elfoglalása és a helyszín megőrzésével kapcsolatos egyéb bűncselekmények miatt indítottak nyomozást. Tavaly nyáron 9100 eurós bírság megfizetésére kötelezték, és az általa követelt sziklarészt visszakapta. Az olasz sajtó értesülései szerint Sciabbarrà kész eladni a Scala dei Turchi ráeső részét  a helyi hatóságoknak, azzal a feltétellel, hogy természetvédelmi területet hoznak létre.

 

(Forrás: Turizmus Online)

Vissza a hírekhez