Bizonytalan ideig zárva tart a Machu Picchu

Sky Travel | 2023.01.26 | Hírek

Peru határozatlan időre bezáratta híres turistalátványosságát, a Machu Picchut az ország új elnöke ellen zajló tüntetések miatt. A turizmusban dolgozók szerint pár héten belül újranyithat az attrakció, azonban a zavargások hatása több hónapig érezhető lesz a szektorban.

A perui kormány múlt héten közölte, hogy a turisták és az állampolgárok védelme érdekében lezárta a helyszínt és a hozzá vezető inka ösvényt, miután a fellegvár lábánál rekedt több száz embert légi úton kellett kimenekíteniük.

Felfüggesztették a Machu Picchuba tartó vasúti járatokat is, miután egyes vonatsíneket megrongáltak, emiatt 418 ember – 148 külföldi és 270 perui állampolgár – rekedt a helyszínen, akiket végül biztonságban evakuáltak vonatokkal és buszokkal – írta a BBC.

Az utazásszervezők arra számítanak, hogy a zavargások miatt bevezetett zárlat körülbelül két hétig tart, de a politikai instabilitás utóhatásai sokkal tovább – akár hónapokig – érezhetőek lesznek majd a szektorban.

Manuel Sanchez-Palacios, a Peru for Less utazási iroda munkatársa a The Nationalnek nyilatkozott: "Ez mindenkit érint, a helyi kézművesektől kezdve, akik kézzel készített termékeket árusítanak a turistáknak, az idegenvezetőkön át a hozzánk hasonló nagyobb ügynökségekig." A turisztikai szektor leginkább attól fél, hogy a zavargások miatt Peru megítélése sérül, és így azok, akik az országba látogatnának, kétszer is meggondolják majd, hogy idén ezt az úti célt válasszák-e.

Sanchez-Palacios azt tanácsolja azoknak a turistáknak, akik Peruba terveznek utazást, vagy meglátogatnák a Machu Picchut, hogy tartsák magukat az utazási időpontokhoz. "Peruban a turizmus a körülményektől függetlenül mindig fellendült; átéltünk már sokkal rosszabb időszakokat, beleértve a világjárványt is" – mondta az utazásszervező.

A perui kulturális minisztérium közleményében jelezte, hogy azok, akik már jegyet váltottak a helyszínre, a tüntetések befejezése után egy hónapig használhatják azokat, vagy visszakapják a pénzüket.

 

Machu Picchu a világ hét új csodájának egyike. A fellegvárat a 15. században építették az inkák vallási szentélyeként 2490 méteres magasságban, az Andok hegyein. 2018-ban 1,5 millió látogatót vonzott. Tavaly nyáron napi 4044 látogatót fogadott, ami folyamatosan növekszik azóta, hogy az UNESCO világörökségi látványosság 2020 októberében újra megnyitotta kapuit. A látogatók egy része az Inka-ösvényen keresztül érkezik Machu Picchuba, amely egy híres, többnapos túra.

(forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez