Bérbe adják a badacsonytomaji Szegedy Róza Házat

Sky Travel | 2023.06.22. | Hírek

Nyilvános pályázatot ír ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az állam tulajdonában és az MNV kezelésében álló badacsonytomaji Szegedy Róza Ház határozott idejű bérleti szerződés keretében történő hasznosításáról.

Az MNV Zrt. júniusban hirdeti meg a nyilvános pályázatot a Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor utca 15-17. szám alatt található műemlék jogi jellegű ingatlanra 10 évre szóló határozott idejű bérleti szerződés lehetőségével, amely időtartam egy alkalommal, legfeljebb 5 évvel meghosszabbítható.

Mint a közleményben felidézik, a Szegedy Róza Házként ismert, egykor irodalmi és bormúzeumként működő ingatlanegyüttes a Balaton-felvidék egyik legismertebb építészeti emléke, 1795-ben épült paraszt-barokk stílusban.

A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. Később Badacsony a házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora pedig országos hírnévre tett szert.

 

A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban korábban a házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatták be. Jelenleg a múzeum használaton kívül áll, és nem látogatható. Az ingatlanon van egy présház, illetve egy borozó is.

Az MNV Zrt. közleményében kiemeli, hogy az ingatlan kiválóan alkalmas turisztikai, vendéglátási, kulturális tevékenységre, mivel a Badacsony lábánál, közkedvelt turistaútvonalak mentén helyezkedik el, és páratlan balatoni panorámával rendelkezik.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez