Belépődíjas lesz a római Pantheon

Sky Travel | 2023.03.18. | Hírek

A jövőben 5 eurós belépőjegyet kell vásárolniuk a római műemlék látogatóinak, a misékre továbbra is ingyenes lesz a belépés.

A Pantheont egyelőre ingyenesen lehet látogatni, de ez hamarosan megváltozik, a belépőjegy ára 5 euró lesz – írja a Die Presse az olasz kulturális minisztérium közleménye alapján. A templomban celebrált misékre továbbra is térítésmentes lesz a belépés.

A belépődíjból származó bevételeket elsősorban az eredetileg i. e. 27-25-ben emelt, lenyűgöző kupolával rendelkező épület karbantartására fordítják majd. A jegyek emellett a látogatók jobb ellenőrizhetőségét is szolgálják majd.

A Pantheonnak évente hétmillió látogatója van. Ezzel az óriási, kupolájában kilenc méter átmérőjű kör alakú nyílással rendelkező épület Róma egyik leglátogatottabb műemléke.

A római egyházmegye közleményében azt írja, hogy a Pantheon egyetemes értékére és egyedülálló építészeti szerkezetére való tekintettel egyetért a belépőjegy bevezetésével.  Daniele Micheletti, a Pantheon főpapja szerint ugyan Rómában az a gyakorlat, hogy a templomokban nem szabad pénzt kérni a belépésért, a Pantheon azonban különleges eset. A belépőjegy bevezetése egyébként már évekkel ezelőtt felmerült.

Micheletti fontosnak tartja, hogy a műemlékbe történő belépés szabályozva legyen. Ezenkívül, mint mondta, a műemlékért az állam felelős, és így a fenntartás minden költségét is az állam viseli. Ezért „nem maradhattak érzéketlenek a minisztérium követeléseivel szemben”.

 

(forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez