Beindult a wellness-szezon, mutatjuk a top 10 belföldi úti célt

Sky Travel | 2023.10.18. | Hírek

A hosszú hétvége beindítja az őszi wellness-szezont, a szálláskereséskor leggyakrabban használt szűrők között szerepel a hotel, a wellness, az előlegfizetés nélkül foglalható, a teljes ellátás és a négycsillagos kategória is. Az őszi szünet még több foglalást hozhat a hazai szállásadóknak.

Az október 23-ai hosszú hétvége fokozza az utazási kedvet, különösen a wellnessezőkét, akiknek jó része már múlt hónapban lefoglalta szállását. Csaknem minden második foglalás kettő, egynegyede egy, 23 százaléka három éjszakára szól – írja közleményében a Szallas.hu.

Eger, Gyula és a főváros mellett Pécs, Hévíz, Szeged, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Miskolctapolca és Nyíregyháza a legkeresettebb úti cél. „Hotelkínálatunkból a négycsillagos kategória a legkeresettebb, a szállodai foglalások több mint fele ide szól” – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője. Több szállodai partnerük már most telt házas a hosszú hétvégére, egy főnek egy éjszaka átlagosan 12 345 forintba kerül.

Az őszi időszakban fokozódik az igény a magasabb szolgáltatási szintre, többen keresik a csomagajánlatokat. A kereséskor használt tíz leggyakoribb szűrő között a félpanzió és reggeli opció mellett szerepel a wellness, a medence, de megjelent a teljes ellátás és a négycsillagos is.

A nagyobb hotelekben gyakoriak ilyenkor az élőzenés vacsorák, ahol sztárfellépő teszi vonzóbbá az ajánlatokatAz őszi időszakban több helyen lesz disznótoros lakoma és Márton-napi libanapok, de a gyerekekre is külön odafigyelnek a szállodák, nekik családi tökfaragással, Dracula-partival, Jégvarázs minidiszkóval, gyerekzenekarok műsoraival készülnek.

Az őszi szünetben a foglalások csaknem fele két éjszakára, negyede pedig három éjszakára szól. A legnépszerűbb úti célok éllovasai azonosak a hosszú hétvége dobogósaival, így Eger, Gyula és a főváros a legkeresettebb. A lista további helyezettjei javarészt megegyeznek, csak a sorrend módosul némileg. Egyetlen eltérés akad az összetételben: az őszi szünetben Visegrád, a hosszú hétvégén Nyíregyháza kapott helyet a top tízes listán.

A már említett trendek itt is látszódnak: még nagyobb szeletet hasítanak ki a foglalásokból a szállodák, és a hotelkategóriák közül a négycsillagosokat is nagyobb arányban keresik az utazók, mint a hosszú hétvégén, a szállodai foglalások csaknem kétharmada ezekbe szól.

A KSH belföldi turizmussal kapcsolatos trendjeit és a Szallas.hu saját adatait vizsgálva a foglalási oldal szakértői az utolsó negyedévben 10-12 százalékos növekedést prognosztizálnak a belföldi utazók által termelt bevétel terén.

 

A külföldiek körében Budapest és a vidék is népszerű

Bár a Szallas.hu-t a magyar vendégek használják, zömében a belföldi utazásaikhoz, a cég a partnerek által informálódik a beutazó forgalomról is. Gonda Orsolya, az oldal sales csapatának vezetője elmondta, hogy a hotelek a már korábbi években is tapasztalt növekvő beutazó vendégkörről számolnak be.

Így például Gyulára hétvégéken és a román ünnepi időszakokban érkeznek Romániából, a Dunántúlon pedig jellemzően osztrák, cseh, szlovák, német nyugdíjasok fordulnak meg (egyébként nyáron is), többnyire hétköznapokon.

„Családosan csehek érkeznek döntően, ők kedvelik az all inclusive és meleg vizes/termálvizes szállásokat, így előszeretettel keresik Sárvár, Zalakaros, Bük és Hévíz szállodáit is” – avatott be a részletekbe a szakember, aki azt is hozzátette, hogy Budapest továbbra is dübörög, egészen az év végéig magas foglaltsággal működnek a belvárosi házak, főleg európai vendégekkel.

Top tíz belföldi úti cél az október 23-ai hosszú hétvégén:

  1. Eger
  2. Gyula
  3. Budapest
  4. Pécs
  5. Hévíz
  6. Szeged
  7. Hajdúszoboszló
  8. Zalakaros
  9. Miskolctapolca
  10. Nyíregyháza

Top tíz belföldi úti cél az őszi szünetben:

  1. Eger
  2. Gyula
  3. Budapest
  4. Pécs
  5. Visegrád
  6. Hajdúszoboszló
  7. Hévíz
  8. Zalakaros
  9. Szeged
  10. Miskolctapolca

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez