Bécs szigorúbb járványügyi korlátozásokat szorgalmaz

Sky Travel | 2022.10.18. | Hírek

Október második felére várják az őszi hullám tetőzését Bécsben, ahol néhány hete nemcsak a fertőzöttek, de az elvégzett PCR-tesztek száma is egyre emelkedik. Ausztriában a bécsiek tesztelnek a legtöbbet, a városvezetés és a szakemberek visszatérnének a kötelező maszkviseléshez.

Az osztrák fővárosban jelenleg 35 ezer körül van az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, naponta mintegy kétezer új fertőzöttet regisztrálnak. Mivel egyre többen küzdenek megfázásos tünetekkel, emelkedett az elvégzett PCR-tesztek száma is - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Október első hetében a bécsiek 14 százaléka – 262 ezer ember – tesztelte le magát legalább egyszer koronavírus-fertőzésre. Ez a szám augusztus közepén még 180 ezer körül volt. A tesztelők 40 százaléka a havi öt ingyenes PCR-tesztjéből használt fel egyet, 20 százalékuk pedig azért tesztelt, mert az egészségügyben vagy ápolási munkakörben dolgozik.

„A pandémia még nem ért véget, a számok alapján az őszi hullám közepén vagyunk” – értékelte Michael Ludwig bécsi polgármester a helyzetet. Az őszi hullám csúcsát október második felére várják, ez várhatóan nagyjából a tavaszi és a nyári hullám közötti szinten lesz.

 

Bécsben télre újabb – más variáns okozta – járványhullámot várnak, ami nagy valószínűséggel egybeesik majd az aktuális influenza-járvánnyal. Éppen ezért a bécsi városvezetés és járványügyi szakemberek azt szeretnék, ha  október 23. után egész Ausztriában a bécsi járványügyi intézkedéseket vezetnék be. Ez azt jelentené, hogy a tömegközlekedési eszközökön és gyógyszertárakban mindenhol kötelező lenne az FFP2-es maszk viselése, akárcsak az egészségügyi intézmények és idősotthonok látogatásakor.Utóbbiakba 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt is szükséges. Ezen kívül Bécsben egy kórházi beteg naponta csak három látogatót fogadhat.

Amennyiben az őszi hullám elhúzódik, Bécs azt sem tartja kizártnak, hogy további szigorításokra lesz szükség és például újra FFP2-es maszkot kell majd viselniük a vásárlóknak a boltokban, illetve bővíteni kell azoknak a körét, akiknek nem csak havi 5 ingyenes PCR-teszt jár. Ilyenek lennének például a kereskedelemben dolgozók. A helyzet súlyosbodása esetén visszavezetnék a kötelező karantént is.

 

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez