Bálványos ünnepségsorozat Indiában

Sky Travel | 2022. 09.02 | Hírek

A korlátozások két éve után szerdától ismét korábbi fényében rendezik meg az indiai Mumbaiban a Ganés Csaturthi fesztivált Ganésa, az elefántfejű istenség földre érkezésének tiszteletére.

Az elmúlt két évben a koronavírus-világjárvány miatt a hatóságok korlátozták a fesztivál nagyságát és az istenség szobrainak méretét is. Idén azonban ismét legalább kilencméteresek az istenséget ábrázoló alkotások. A tizenegy napos fesztivál hindu zarándokok tízezreit vonzza a tengerparti nagyvárosba.

A monumentális istenszobrokat a nehéz és könnyen törő agyag helyett párizsi gipszből készítik, a tartós és könnyű alapanyag révén a szobrok könnyen szállíthatók. Az alkotások többségét taligákon tolják a városnegyedekbe, ahol megrendelték őket, az utcai ünnepségekre, amelyeken hívők ezrei táncolnak órákon át.

 

A fesztivál csúcspontja, amikor a szobrokat körmenetben kísérik az Arab-tenger felé, ahol vízbe merítik őket. A gipsz környezetre gyakorolt hatása aggasztja a környezetvédőket, ezért a mumbai hatóságok a jövő évtől betiltják a gipszbálványokat. Idén azzal a feltétellel engedélyezték őket, hogy mesterséges tavakban merítik őket víz alá.

(forrás: Turizmus Online) 

Vissza a hírekhez