Balatoni bringázásra hív a csütörtökön kezdődő Utazás kiállítás

Sky Travel | 2023.02.21. | Hírek

Rendhagyó módon egy turisztikai termék, a BalatonBike365 lesz a február 23–26. között zajló Utazás belföldi díszvendége. Princzinger Péterrel, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökével a megjelenésről és a térséget a bringások számára egész évben vonzó célponttá tevő fejlesztésekről beszélgettünk.

Hogyan lehet egy kerékpárosok számára készült komplex fejlesztéssorozatot látványosan megjeleníteni a legnagyobb hazai turisztikai kiállításon?

Elsősorban a balatoni bringás életérzést szeretnénk közvetíteni a Hungexpo látogatói felé, ezért a 110 négyzetméteres, interaktív standon beach bar stílusú, alkoholmentes koktélokat és egyéb balatoni specialitásokat kínáló Kerék Bárral, a tavat formázó terepasztallal és a legújabb kerékpárokkal várjuk az érdeklődőket az A pavilonban.

Ebben, a balatoni kerékpározás szabadságát és élménygazdagságát érzékeltető közegben szeretnénk népszerűsíteni a magyar tengert és környékét kerékpárral felfedezni vágyók számára megálmodott, teljes körű információt nyújtó és színes szolgáltatásokat ajánló BalatonBike365 sokoldalúságát.

A térséget behálózó kerékpáros útvonalakat a már említett, Balaton formájú terepasztalon lehet majd megismerni. Nagy hangsúlyt fektetünk a BB365 kerékpáros központok által kínált szolgáltatások és a bérlehető biciklik bemutatására. A térség felfedezésére és a tóparttól távolabb eső attrakciók felkeresésére inspiráló balatonbike365.hu weboldal, valamint az iOS és Android BB365 mobil applikáció működését hoszteszek segítségével mutatjuk meg az érdeklődőknek.A website és az applikáció 1000 kilométernyi kijelölt és kitáblázott kerékpáros útvonalon 70 különböző nehézségű tematikus túrát ajánl, 30 kategóriában 3600 szolgáltatót és 1000 ingyenesen látogatható attrakciót jelenít meg.

A Balaton környéki kerékpározásról teljes képet adó standon természetesen partnereink (Balaton Bike Tour, Bringaland, Hotel Anna Villa, Balatoni Turizmus Szövetség) is jelen lesznek. Hogy egy kis izgalmat is vigyünk a programba, a standra látogatók interaktív versenyen tehetik próbára biciklis tudásukat. Háromnapos nyereményjátékunkon naponta balatoni élmény- és ajándékcsomagok találnak gazdára, főnyereményként pedig 2 db értékes (egy férfi és egy női) kerékpárt sorsolunk ki.

Szerencsés kapcsolódás, hogy először lesz jelen az Utazáson az E-Bike Test & Show. Mit lehet majd itt csinálni?

A BalatonBike365 standja és az E-Bike Test & Show valóban nagyon jól kiegészíti egymást. Az A pavilonon belül kifejezetten erre a célra épített 3000 négyzetméteres pályán – amelynek központi eleme egy híd lesz – a nyitvatartási idő alatt bárki ingyenesen kipróbálhatja az e-bike által kínált élményt. A hazai márkaképviselők mintegy 100 e-bike-ot biztosítanak a tesztpályához.

A BalatonBike365 projekt 2019 áprilisában indult, azóta folyamatosan adják át az elkészült új elemeket. Hol tart most a megvalósítás?

Az év végével mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a kerékpáros-turisztikai infrastruktúra fejlesztését befejeztük, február elsején a záró helyszíni ellenőrzésre is sor került. Elégedettek lehetünk, négyéves megfeszített munka során, nehéz és folyton változó körülmények között hoztuk létre a teljes balatoni kerékpáros infrastruktúrát. Mostantól egy újfajta munka kezdődik, a létrehozott szolgáltatások piaci bevezetése kerül a fókuszba, hogy jöjjenek a vendégek, élettel töltsük meg a helyszíneket, a térségi vállalkozásoknak legyen bevétele.Mindennek az Utazás kiállítás a nyitánya lesz, ahol reményeink szerint több ezer embert közvetlenül invitálhatunk kerékpározásra a magyar tengerhez.

A projekt eredményeit elvileg 5 évig kell fenntartanunk, de ennél jóval hosszabb távra tervezünk, a kerékpáros központoknak otthont adó települések önkormányzataival eleve 15 évre szerződtünk. A munkának sincs vége, a bemutatott útvonalak és az adatbázisban szereplő szolgáltatók számát tovább kívánjuk növelni, a weboldal és az applikáció fejlesztésében is mindig van újabb lehetőség.

Az infrastruktúra javulása látszik-e már a kerékpáros forgalomban?

A forgalomszámlálókat csak tavaly augusztusban telepítettük, de számításaink szerint 2018-hoz viszonyítva 2022-ben a duplájára nőtt a Balaton térségében a kerékpározók száma. Az applikációnkat pedig 10 ezer felhasználó töltötte le.

Mi lesz a következő időszak legfontosabb feladata?

A térségi szolgáltatókat szeretnénk meggyőzni arról, hogy az adatbázisban való szerepléssel plusz megjelenési lehetőséget kapnak egy olyan célközönség felé, akik szinte egész évben jelen vannak a Balatonnál. Ne felejtsük el, hogy a BalatonBike365 elemeit a helyi kisvállalkozásokat felkaroló GINOP 1,2 milliárd forintos pályázatából valósítottuk meg, üzleti lehetőségeik javítása tehát kiemelt feladatunk. Erre minden esély megvan: a balatoni forgalom 80 százaléka jelenleg 15 településnél csapódik le, a kerékpáros turizmus viszont vendéget csalogat azokra a településekre, amelyek egyébként nem, vagy csak kis mértékben részesülnének a bevételekből.A kerékpáros turizmus ugyanis nagyon jó termék, körbehordozza a fogyasztást az egész térségben.

Az Utazás kiállítás után milyen csatornákon fogják népszerűsíteni a BalatonBike365-öt?

A klasszikus B2B és B2C csatornákat egyaránt használni fogjuk. Utazási irodák, túraszervezők felé éppúgy kommunikálunk, mint a sport- és életmód magazinok vagy az influenszerek felé. Nagyközönségi vonalon kihagyhatatlan a Magyarország vár kiadvány és az olyan nagyrendezvények, mint például a Paloznaki Jazz Piknik.

Mit lehet tudni a most induló kerékpáros túravezető képzésről?

A 8 alkalmas képzést a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a BalatonBike365 és a Magyar Turizmus Akadémia együttműködésében indítjuk, a tavalyi pilotprogram tapasztalatai alapján. A célunk, hogy a Balaton térségében biciklitúrát vezető személyeknek meglegyen az a szakmai felkészültsége, jártassága, műszaki és gyakorlati képzése, ami a biztonságos csoportvezetéshez szükséges.A feladat komplex, hiszen a túravezetőknek ügyesen kell kommunikálniuk, csoportvezetési kvalitásokkal kell rendelkezniük, ismerniük kell a környék attrakcióit, szolgáltatóit, és felkészültnek kell lenniük a problémák megoldására, de a desztináció nagyköveteiként a mi PR- és kommunikációs munkánkhoz is csatlakozniuk kell. Az elméleti és gyakorlati tudnivalókat egyaránt felölelő képzésre maximum 20 fő jelentkezését tudjuk fogadni.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez